Coaliția nu s-a înțeles nici azi pe data alegerilor prezidențiale. PSD nu cedează

Coaliția nu s-a înțeles nici azi pe data alegerilor prezidențiale. PSD nu cedează

După mai bine de trei ore de discuţii, PSD şi PNL nu s-au înţeles nici azi în privinţa calendarului alegerilor prezidenţiale.

O nouă şedinţă urmează să aibă loc vineri, au precizat surse politice pentru News.ro.

PNL dorește ca alegerile să aibă loc cât mai aproape de termenul constituţional, respectiv luna noiembrie, în timp ce PSD insistă ca primul tur să aibă loc în luna septembrie.

Social democrații nu vor să renunțe la data propusă. În schimb, liberalii spun că sunt dispuşi să accepte o data intermediară convenită de comun acord cu partenerii de coaliţie.

ADVERTISING

PSD nu cedează

PSD nu renunță la data propusă, și anume luna septembrie. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat marţi că ministrul de Interne, Cătălin Prediu are două HG pe masă, cea cu 15 septembrie şi cea cu 29 septembrie.

El a precizat că Predoiu trebuie să decidă împreună cu PNL care dintre aceste date le sunt convenabile.

”Din păcate, astăzi au fost încercări de a discuta iarăşi aceste date. PSD nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral, pentru că nu suntem singurii care candidăm în aceste alegeri, deci lumea trebuie să aibă un calendar predictibil.

ADVERTISING

În consecinţă, pe această discuţie rămâne ca în cursul acestei spăptămâni, domnul Prediu, ca ministru de Interne, să decidă, fiind ministru PNL, împreună cu PNL, care dintre aceste date le sunt convenabile, noi făcând această concesie către PNL, fiind în măsură să acceptăm şi data de 29 septembrie”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD.

Senatorul PSD a fost întrebat ce se întâmplă dacă liberalii vor bloca această decizie.

”Eu cred că avem un partener care îşi respectă cuvântul dat. Nu putem, din cauză că unii s-ar putea să nu ajungă în turul doi, să modificăm data alegerilor în funcţie de aceste dorinţe. Suntem în situaţia în care, în martie, s-a cerut un calendar pentru tot anul. Am venit cu el. Acum decizia e la ministrul de Interne. Încă cred că din perspectiva colegilor liberali onoarea e destul de importantă şi se vor ţine de ceea ce au spus”, a arătat Romaşcanu.

Liberalii sunt dispuşi şi la o dată intermediară

De cealaltă parte, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat că liberalii vor ca alegerile prezidenţiale să aibă loc potrivit calendarului constituţional şi anume pe 10 şi 24 noiembrie, însă sunt dispuşi şi la o data intermediară convenită de comun acord cu partenerii de coaliţie.

ADVERTISING

„Cei din PSD au susţinut varianta 15-29 septembrie, vorbind despre o aşa-zisă înţelegere între partidele la guvernare. A existat o discuţie, dar aceasta a avut două componente care au fost omise: lista comună ar fi trebuit să depăşească 50%, a avut doar 48%, şi de o lista cu candidat comun, tandem prşedinte-premier.

Cele două partide au luat decizia de a merge cu candidat propriu. Cele două partide care s-au reunit la Poiana Braşov şi la Sâmbăta de Sus în urmă cu 10 zile, au luat decizia să meargă cu candidat propriu la prezidenţiale. Propunerea respectivă, din punctul nostru de vedere, este caducă şi credem că aceste alegeri trebuie organizate la termenul constituţional, în luna noiembrie. Datele constituţionale ar fi 10 cu 24 noiembrie. Asta este data constituţională”, a declarat Rareş Bogdan, marţi la sediul PNL din Modrogan.

Întrebat despre solicitarea PSD ca ministrul de Interne să vină cu hotărâri de Guvern cu datele pentru alegeri 15 şi 29 septembrie, prim-vicepreşedintele PNL a răspuns: „Nu a existat decât o discuţie legată de 15 şi 29. Noi am propus, la întâlnirea de săptămâna trecută, să mergem eventual pe o dată intermediară pe care să o convenim de comun acord. În funcţie de aceste lucruri trebuie să luăm o decizie.

Legat de Cătălin Predoiu acesta este plecat la Salzburg. Domnia sa se va întoarce joi şi vom vedea dacă propunerile care ar urma să fie de MAI au aceste date. Va face ce trebuie şi cu mandat de la partid”.

Termenul limită pentru ca Guvernul să elaboreze Hotărârea cu data alegerilor este 2 iulie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇