Care sunt șansele lui Dacian Cioloș. Între oportunitate și capcană

Care sunt șansele lui Dacian Cioloș. Între oportunitate și capcană

Pentru ca desemnarea dlui Cioloș pentru funcția de premier să duca la un guvern e nevoie ca în 10 zile domnia sa să adune o majoritate care să voteze Guvernul în Parlament. Ce șanse are?

Liberalii îl împing pe toate vocile, pe un punctaj de comunicare foarte clar, către PSD și AUR, cu care USR a dărâmat Guvernul. Este ceea ce a arătat și președintele PNL Florin Cîțu în prima declarație de după desemnare.

Dar PSD și AUR sunt exact soluțiile imposibile pentru USR și Dacian Cioloș. Ceea ce trebuie este să reușească o guvernare cu UDMR și PNL, partide pe care useriștii s-au întrecut să le insulte în ultima vreme. Îl țineți minte pe Stelian Ion, de exemplu, ce spunea despre UDMR?

ADVERTISING

Situația este delicată pentru Dacian Cioloș. Este cel care trebuie să se ducă, cu căciula în mână cum ar veni, să convingă PNL și UDMR. Să negocieze punctele din programul de guvernare anunțat, portofolii, funcții. Răspunderea e acum a sa și a USR.

Eșecul, deloc improbabil, ar fi o înfrângere care ar arăta ceea ce poate că dl Iohannis chiar vrea să demonstreze: că USR a dat jos Guvernul fără să aibă soluție alternativă de pus în loc, ceea ce le-a tot reproșat, și că nu sunt în liga partidelor potente cum ar veni. Adică delegitimare.

Va fi ajutat dl Cioloș?

Presa relatează că la consultări președintele ar fi spus delegației USR că regretă implicarea în constituirea coaliției din decembrie, iar de acum va lăsa partidele să se înțeleagă. Adică se retrage în rolul constituțional. Poate că este și un răspuns la afirmațiile USR că nu-i datorează nimic președintelui Iohannis.

De remarcat că dl Iohannis a ales să nu facă desemnarea cu dl Cioloș de-a dreapta, nu i-a dat șansa unui discurs de acceptare de lângă președinte, deci nu există simbolistica unei susțineri. A părut mai mult o acțiune de notar, care a luat act de situația de fapt și juridică.

Așa că e posibil ca dl Cioloș să fie lăsat să negocieze pe cont propriu cu liberalii.

UDMR nu dă semne de mare entuziasm, dimpotrivă. Sigur, maghiarii în general negociază prețul corect, dar el ar putea fi imens. Ar fi interesant de văzut cum vor accepta ei soluția maximală pentru SIIJ din programul USR. Aripa Orban din PNL ar putea și ea să accepte, dar nu foarte ușor, cât timp principalul inamic al PNL este USR, indiferent de aripă.

Dar chiar cu UDMR și aripa Orban, până la majoritate e cale lunga. Greu de crezut că “echipa câștigătoare”, furibundă pentru dărâmarea Guvernului Cîțu și pentru toate cele spuse în ultima vreme despre liberali, să se alinieze în spatele USR în armonie și pace. Ar putea să o facă scrâșnind la ordinul președintelui, însă după toate semnele, dl Iohannis a devenit foarte constituțional.

Formularea lui Florin Cîțu către Dacian Cioloș a fost foarte interesantă: “PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR”.

Cu alte cuvinte, liberalii nu acceptă discuții decât după ce dl Cioloș ar fi discutat cu PSD și AUR pentru ca pozele de la cele două întâlniri să facă istorie. Cum dl Cioloș va refuza, înțelegem că nu se va vedea nici cu liberalii. Între timp, în laboratoare înțeleg că se pregătește deja un festival al mesajelor pe Facebook.

Rămâne de văzut dacă PNL și UDMR se vor duce azi la întâlnirea propusă de dl premier desemnat Dacian Cioloș.

Președintele a scapat pe moment. A dat curs propunerii făcute de cei despre care presa spunea că nici măcar nu–i mai vrea la guvernare, deci a închis o linie de atac. A pus în brațele lui Dacian Cioloș și a USR cele trei chestiuni incandescente pentru prima dată definite clar: PNRR cu reformele aferente, pandemie și scumpiri.

Ca să reușească o majoritate, daca va ajunge cu adevărat să negocieze, Dacian Cioloș va fi nevoit la concesii foarte mari, inclusiv în zonele cheie pentru USR, ceea ce va înfuria electoratul. Dacă nu le face, va eșua. Foarte dificil…

Cea mai mare problemă pentru dl Cioloș ar fi să obțină susținere pentru un guvern minoritar cu care să asume încercările uriașe și sabotajul inerent pe care îl va suporta din partea majorității.

Iar dacă printr-o minune va reuși să-și treacă Guvernul, mă întreb dacă PNL nu va folosi ocazia să se răzbune pentru toate cele încasate de la USR în lunile de coaliție: declarații acide, contestări.

Marea problemă a USR în acest moment este că nu și-a făcut aliați în politica internă și că, asemeni dlui Cîțu, a ars de fapt toate punțile. Este exact ceea ce președintele vrea să demonstreze?

Sau președintele vrea să câștige timp cu o desemnare care să parcurgă o procedură până la depunerea mandatului sau votul în Parlament. Sunt zile în care se pot întâmpla multe. De exemplu, PNL să-și găsească alt premier, pentru că, indiferent de soarta dlui Cioloș, Florin Cîțu tot nu are majoritate, să se mai calmeze taberele în interiorul partidului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇