Capcana PNL și șeful măcelăriei

Capcana PNL și șeful măcelăriei

Pe 21 decembrie 2016, Liviu Dragnea o propunea pentru funcția de premier pe Sevil Shhaideh, omul său de maximă încredere. Ar fi fost lovitura câștigătoare pentru liderul PSD căruia condamnarea la închisoare îi bara drumul spre funcția de premier.

Prin dna Shhaideh, Liviu Dragnea chiar avea un proxy perfect, adică fidelă, total fără ambiții politice și muncitoare.

Într-unul dintre puținele lui momente autentic prezidențiale, Klaus Iohannis i-a refuzat această șansă, invocând pentru respingerea dnei Shhaideh motive de securitate națională, furnizate, se înțelege, de instituții cu atribuții în domeniu.

ADVERTISING

Motivele de securitate națională nu au fost însă suficient de puternice pentru ca dna Shhaideh să nu devină ministrul Dezvoltării și vicepremier în guvernul Grindeanu. După ce fusese ministru și în guvernul Ponta.

Acum, tot informații de la serviciile secrete sunt invocate pe surse, și necontrazise oficial de nimeni, pentru refuzul premierului Ciolacu de a-l numi secretar general al guvernului, din partea PNL, pe Mircea Abrudean.

Adică un personaj vulnerabil a fost secretar general adjunct al Guvernului Cîţu și șeful Cancelariei premierului Ciucă, cu știința dlui Iohannis, iar dl Ciolacu este singurul vigilent după ce a ales vicepremier și, anterior, SGG un fost condamnat penal?

Dl Abrudean este un apropiat al lui Emil Boc, reprezintă aripa PNL Ardeal, care a ajuns brusc în pragul apoplexiei, dar degeaba. Ședința coaliției nu a rezolvat situația dlui Abrudean. Iar între dl Ciucă și dl Ciolacu curge miere, s-au văzut împreună cu guvernatorul BNR, pleacă miercuri împreună la Chișinău.

Ce avem noi aici? Cel mai probabil o combinație de interese care s-au întâlnit sub cupola generoasă a modus operandi Shhaideh.

Fiind invocat argumentul informațiilor de la servicii, mi-e foarte greu să cred că președintele Iohannis este complet străin de poveste. Dacă era străin sau dacă informația era o minciună deranjantă, presupun că se găsea o cale să fie infirmată. Dar nu a fost.

Să fi dorit dl Iohannis să mai pună frână aripii Ardeal, care devine tot mai vocală și ar putea crea unele probleme pentru tihna viitoare a suveranului de la Cotroceni?

"Sudiștii" din PNL nu pot decât să fie mulțumiți cu această evoluție cât timp ei și-au redus mult din influență cu pierderea lui Virgil Popescu. Finanțele din Ardeal, Cultura de acolo, Dezvoltarea tot de acolo. Și SGG-ul? Deci nici în chiar tot PNL nu e aceeași supărare pentru respingerea dlui Abrudean.

În ceea ce-l privește pe premierul Ciolacu, a securizat deja conținutul prerogativelor SGG, esențiale în ecuația guvernamentală. Practic, toate deciziile guvernului, toate avizele, toată circulația între ministere trec pe la SGG. De aceea el este mâna dreaptă și cel mai de încredere om al oricărui premier.

Acolo erau până acum câteva companii importante din energie, de acum, prin noua agenție AMEPIP, SGG va controla toate companiile de stat.

Ca să securizeze toate acestea, Marcel Ciolacu a trecut SGG în subordinea viepremierului Neacșu, el însuși SGG din partea PSD în precedentul guvern.

Doar că acolo cu dl Abrudean, fost șef de cancelarie al premierului Ciucă, deci care nu se încalță cu fesul, și cu interese politice importante în spate, există riscul unor confruntări constante între el și vicepremierul Neacșu.

Dlui Ciolacu îi prinde bine să adauge la imensul său exercițiu de imagine din ultimele și zile și o demonstrație de exigență, chiar de forță.

PNL Ardeal e furibund, dar afudat în propriile capcane. Cei care acum scot fum pe nas că premierul le refuză un om îl susțineau pe premierul Cîțu când demitea miniștri USR. Atunci era prerogativa premierului să refuze miniștri, și așa este. Acum nu mai este?

Furioșii invocă protocolul cu PSD. Care protocol? Că nu există niciunul. „Gentlemanii își țin mereu cuvântul”. Cum și l-au ținut ei cu UDMR?

Să zicem că PNL depășește meciurile interne și se aliniază în spatele dlui Abrudean. Și? Ies de la guvernare? Cred că Marcel Ciolacu s-ar bucura să intre în anticipate. Dar îi lasă Klaus Iohannis să-i strice liniștea? Nicidecum.

În plus, să lase ei din mână bunătate de Mediu și Dezvoltare, pentru care au tâlhărit UDMR? Nu pleacă ei nici morți din măcelărie.

Iar șeful măcelăriei este acum Marcel Ciolacu. Acum simte asta din plin PNL Ardeal, dar cât de curând va fi evident și pentru cei cărora le convine respingerea lui Mircea Abrudean.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇