Riscurile lui Ciolacu, de la „Marcele, fă-te că lucrezi!”, la explozia capului și minimul concret

Riscurile lui Ciolacu, de la „Marcele, fă-te că lucrezi!”, la explozia capului și minimul concret

Noul premier este frenetic. Premierul Duracell: discuții cu sindicatele, grupuri de lucru, primele OUG în lectură, mulțime de planuri avansate, război socialist cu adaosul comercial, mobilizarea bugetarilor. A împins chiar și miniștrii care stăteau pitiți, precum dl Budăi, să vorbească cu sidicatele.  

Gata, frate, țară e condusă! De parcă PSD ar fi câștigat ieri alegerile din Opoziție, nu ar veni tot de la guvernare, în cam aceeași coaliție.

E greu, spre imposibil de înțeles ce a împiedicat coaliția să facă deja ce pretinde că face acum. Că doar dl Ciolacu însuși nu prididea cu laudele la premier și nici nu e credibil că UDMR punea frână României  și, cu maghiarii plecați, limita e doar cerul. 

De fapt, dl Ciolacu livrează ceea ce poate livra – imagine. Multă imagine calculată, calibrată pe așteptările majorității electoratului: accesiblitate, modestie până la smerenie, mobilizare, autoritate, un pic de mână forte place românilor, să aibă satul câini, cum ar veni.

ADVERTISING

Este foarte clar că dl Ciolacu are o linie precisă de comunicare, căreia îi sunt subsumate toate acțiunile: “un om dintre oameni”, cum a punctat ministrul Oprea, și, nu-i așa?, pentru oameni.

Diferența dintre domnia sa și mulți alți politicieni, posibil chiar cheia succesului de până acum, este că dl Ciolacu nu și-a angajat consultanți ca să-i învețe meserie, ci ca să-i asculte. Se vede clar că ține linia de comunicare, nu o ia pe câmpii, calculează fiecare vorbă și reacție.

Alte diferențe sunt că știe să aibă răbdare și nu este arogant. Ambele îl scutesc de pripeli, demonstrații de forță și pusee de orgoliu.

A plecat la drum subestimat, ceea ce l-a ajutat enorm, nu s-a grăbit, nu o face nici acum, să răstoarne prezumția și și-a atins toate obiectivele politice deocamdată.

Cel mai mare pericol pentru dl Ciolacu stă în ceea ce i-a mâncat pe aproape toți ceilalți politicieni mai ales din PSD: să-l ia capul și să-i explodeze.

Să aibă senzația că e pe cupola lumii, că poate orice și că trebuie doar să întindă mâna pentru a apuca, că nu mai trebuie să asculte de consultanți.

Dar nu e singurul pericol.

Evident nu are cum să livreze conform campaniei de imagine. Dar nici nu își poate permite să nu livreze nimic concret, palpabil. Și un rezultat concret, palpabil până la alegeri, ar fi intrarea în Spațiul Schengen.

Vara începe și anul acesta cu cozi imense la intrarea în Grecia, cozi în care majoritari sunt românii. Imaginați-vă ce efect ar avea ca anul viitor, cu câteva luni înainte de alegeri, ele să dispară și de la București la Salonic să nu oprim motorul decât în benzinărie.

La fel cozile de camioane, iar cei care călătoresc la și de la munca în UE să nu mai stea la cozile controlului de pașapoarte și să pășească pe sub poarta mare pe care scrie Schengen în rând cu restul europenilor.

Și pentru asta linia ministerelor Schengen a fost schimbată și ranforsată.

Dl Bode nu avea nici macar o șansă să mai avanseze cu Schengen. Omul este atât de limitat încât pur și simplu nu poate.

În locul lui a fost adus singurul negociator extern de calibru pe care îl are actuala coaliție – Cătălin Predoiu. Omul e de meserie, asta îi e profesia de bază și a reușit să ridice MCV cu legi ale justiției măcelărite de CSM într-o formă pe alocuri mai proastă decât a legilor lui Dragnea.

La audierile din Parlament dl Predoiu a și spus că “este un subiect european, care trebuie abordat într-o manieră europeană şi cred că trebuie să gândim o acţiune complexă în acest în cadrul acestui subiect. Nu cred că a sta doar la poarta Schengen şi să spunem că suntem pregătiţi tehnic este suficient, cred că trebuie să facem puţin mai mult decât atât. De regulă, porţile ferecate se deschid din interior şi cred că ar trebui să înţelegem mai mult ce se întâmplă în interior". Ceea ce marchează o schimbare clară de strategie.

A fost retras și dl Aurescu, cu capul demult izbit de limita de sus a potențialului său, fiind înlocuit cu O cunoscătoare în detalii de finețe a jocului a UE.

Dna Odobescu a condus reprezentanța noastră la Bruxelles, a avut între ambasadorii UE o influență cu mult mai mare decât se știe în țară și a fost chiar pe lista scurtă să devina secretar general al Comisiei Europene.

Foarte probabil ca zona Schengen să fie una dintre care să nu vedem panglici, pentru că în mijlocul lor și a atmosferei de stadion din decembrie nu se poate juca decât isteric, deci contraproductiv. Dar acest tandem Schengen Odobescu-Predoiu împins în prima linie este cea mai buna șansă pentru atingerea obiectivului pe care o are acum Romania.

Un recent sondaj aratĂ PSD la 28%, AUR la 22% și PNL la 18%. Înțeleg că procentele reale sunt 28% PSD, 24% AUR și 16% PNL.

Ar fi o prostie să creadă cineva că poate bate palma cu AUR pentru prezidențiale, sau îi poate împăna listele cu oameni care după alegeri să revină la matcă, sau că a prelua mesajele naționaliste și populiste de la extremiști va face pe cineva să aleagă copia în locul originalului.

Dacă guvernul Ciolacu nu va livra un minimum concret, efectul de imagine, oricât de abil conceput, nu poate fi susținut și dezastrul e inevitabil.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇