Candidatura lui Piedone sau pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești

Un plan PSD care viza înfrângerea lui Nicușor Dan la alegerile din 9 iunie a mers prost, întorcându-se împotriva lui Marcel Ciolacu, aflat pe drumul către o importantă înfrângere politică, încasată din postura de președinte al partidului.
Candidatura lui Piedone sau pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești

Campania electorală a Gabrielei Firea e lipsită de energie și fără orizont, asemănându-se mult cu cea a medicului Cătălin Cîrstoiu, fostul candidat, susținut de social-democrați.

Senatoarea PSD, conform unor surse politice care au dorit să-și păstreze anonimatul, e furioasă din cauza faptului că Popescu Piedone nu s-a retras din cursă.

Fără această retragere, Gabriela Firea nu are nicio șansă să câștige alegerile pentru Primăria București.

Eșecul lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, de a-l determina pe Piedone să renunțe a creat tensiuni în partid.

Gabriela Firea îl suspectează pe liderul partidului că nu a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a o ajuta să câștige.

Conform acelorași surse, negocierile dintre reprezentanții PSD și Piedone s-au blocat, din cauza cererilor exagerate ale acestuia din urmă, cum ar fi garantarea postului de viceprimar, un loc eligibil pe listele europarlamentare PSD-PNL pentru fiica sa, Ana Maria Popescu, sau cel puțin 10 locuri eligibile de deputați pe listele social-democraților la alegerile din toamnă.

Fiind refuzat, Piedone a rămas în cursă pentru a-și păstra controlul asupra Primăriei Sectorului 5, acolo unde candidează fiul său. 

ADVERTISING

O retragere ar aduce pericolul să piardă și această redută, fiind conștient că nu mai are șanse să câștige Capitala.

Eroarea coaliției

Astfel, prin ciocnirea mai multor interese, destrămarea alianței PSD-PNL la București, dar și vulnerabilitatea liderilor celor două formațiuni, Nicușor Dan, susținut de Alianța Dreapta Unită, are în continuare prima șansă să câștige alegerile.

BUCURESTI - PARCUL CISMIGIU - NICUSOR DAN - CONFER
CAMPANIE. Nicușor Dan, primarul în funcție, păstrează în continuare prima șansă de a câștiga alegerile cu mai puțin de trei săptămâni înainte de vot - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Paradoxal e faptul că Piedone a fost văzut de PSD ca un cal troian prin care urmăreau destabilizarea actualului primar, oferind un culoar candidatului alianței.

Gândirea era ca Piedone să intre în cursă, să blocheze un sfert din electorat, iar bătălia la vârf să se dea între candidatul PSD-PNL și Nicușor Dan, primul fiind avantajat de posibilitatea de a atrage voturile bucureștenilor din clasa de mijloc, atât dinspre social-democrați, cât și dinspre liberali, primarul în funcție rămânând doar cu cele venite de la USR, ceea ce n-ar fi fost suficient.

În trei ani de mandat, am înlocuit 111 km din rețeaua magistrală a sistemului de termoficare din Capitală. În nouă ani de mandate PSD, au fost schimbate conducte magistrale pe o lungime de 110 km rețea. Reabilitarea rețelei de termoficare este o prioritate pentru mine, iar interesul acordat acestui domeniu se poate vedea din această comparație

Nicușor Dan, primar București

Planul a fost afectat de o eroare fundamentală, fiind conceput înainte ca PSD și PNL să fi decis numele candidatului comun. Cele două partide s-au chinuit să găsească o persoană care să se potrivească planului și nu invers.

E și motivul pentru care cei de la PSD și PNL alergau disperați prin oraș după arhitecți, profesori sau medici.

Aveau în buzunar o hârtie pe care era descris un profil de candidat care ar fi îndeplinit criteriile planului. Așa au ajuns la Cîrstoiu.

Piedone n-a răspuns la comenzile social-democraților

O altă mare eroare a lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă a fost aceea că n-au ținut cont de factorul „Gabriela Firea”, care le-a aruncat în aer planul pentru că-l avea pe-al ei, acela de a candida cu orice preț.

Am fost foarte preocupată și îngrijorată de situația clădirilor cu risc seismic. Întreruperea programului de consolidări pe care l-am început în mandatul meu a fost o decizie total iresponsabilă. Un primar general trebuie să fie responsabil și prevăzător. În cazul unui cutremur, mulți bucureșteni sunt în pericol. Viața lor este neprețuită

Gabriela Firea, candidat PSD la Primăria București

Marcel Ciolacu a trăit cu impresia că are suficiente pârghii asupra lui Popescu Piedone pentru a reuși să-l determine să se supună intereselor PSD, dar s-a înșelat din nou.

BUCURESTI - ALEGERI LOCALE 2024 - DEPUENRE CANDIDA
PARTENERIAT TENSIONAT. Gabriela Firea și Marcel Ciolacu participă împreună la evenimentele de campanie, dar în spatele ușilor închise, relația dintre cei doi e tensionată - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

A crezut că dacă prefectul, controlat de social-democrați, l-a repus rapid în funcția de primar al Sectorului 5 după ce a fost eliberat din închisoare, Piedone va răspunde la comenzile PSD. Nu s-a întâmplat așa.

Firea Pandele v-a păcălit 4 ani! I-ați dat nota 4 și ați trimis-o acasă! Nicușor Dan v-a promis multe și nu a realizat nimic! V-a păcălit 4 ani, la fel ca Firea Pandele!

Cristian Popescu Piedone, candidat PUSL primăria București

Relația dintre Marcel Ciolacu și Popescu Piedone ilustrează destul de bine zicala: „Pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești”. Liderul PSD l-a susținut pe controversatul personaj, condamnat la închisoare, să se întoarcă în prima linie a politicii din România. Odată întors, Piedone și-a făcut propriile jocuri.

„…jurnaliștii Realitatea Plus mi-au hărțuit soacra în vârstă de 87 de ani!…au filmat diverse imobile aflate în proprietatea mai multor cetățeni din localitatea Bragadiru, județul Ilfov, și le-au prezentat mincinos, într-un așa-zis material jurnalistic, ca aflându-se în proprietatea soacrei mele!”, a scris candidatul Popescu Piedone pe pagina sa de Facebook, sugerând că printr-o campanie de intimidare, PSD face presiuni asupra lui să se retragă din cursă pentru a-i face culoar Gabrielei Firea. 

„După difuzarea acestei minciuni în cadrul televiziunii Realitatea Plus, soacra mea a făcut atac de panică și a avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate… De la începerea campaniei electorale, eu, Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, sunt linșat, hărțuit, denigrat mediatic de către televiziunea Realitatea Plus!”, s-a plâns Piedone. 

Ajutorul dat de PSD

În 12 iunie 2022, la aproape șapte ani de la momentul tragediei din Club Colectiv, unde au murit 64 de oameni și alte sute au fost rănite în urma unui incendiu devastator, Popescu Piedone, fiind primar al Sectorului 4, locul unde s-a petrecut incidentul, a fost condamnat definitiv la patru ani și patru luni închisoare cu executare.

BUCURESTI- MARS COMEMORARE- COLECTIV- 7 ANI
REVOLTĂ. Marș de protest cu portretele celor dispăruți în urma tragediei de la Club Colectiv, provocat de întârzierea procesului în care era judecat și Popescu Piedone - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

După un an a fost eliberat printr-o decizie neașteptată a judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care s-au pronunțat în urma unei căi extraordinare de atac.

Imediat, Piedone a fost repus în funcție cu ajutorul PSD, întorcându-se în biroul de primar al Sectorului 5, pe care-l ocupa când a plecat la închisoare.

„Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casație şi Justiție, în ce îl privește pe domnul Cristian Popescu Piedone, prin care a fost desființată condamnarea de la Curtea de Apel București, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală”, a declarat Diana Anca Artene, prefect de București, la acea vreme.

„Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv”, a mai adăugat oficialul.

În situația actuală, între Gabriela Firea și Marcel Ciolacu tensiunile sunt în creștere, iar după 9 iunie ele ar putea ieși la suprafață dacă senatoarea PSD va pierde alegerile.

Cu trei săptămâni înainte de vot, în toate cursele de la București, primarii în funcție sunt favoriți să câștige un nou mandat. La Sectorul 5, fiul lui Popescu Piedone, Vlad, e de asemenea pe primul loc, mulțumită campaniei pe care o face tatăl său, candidat la primăria generală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇