Cum de are Piedone atât de mulți votanți în București? Explicația lui Nicușor Dan și calculele pe care și le face pentru alegeri

Cum de are Piedone atât de mulți votanți în București? Explicația lui Nicușor Dan și calculele pe care și le face pentru alegeri

Cel mai probabil Cristian Popescu Piedone nu se va retrage din cursa pentru Primăria Capitalei și îi va rămâne principalul competitor, crede actualul primar general, Nicușor Dan. Nu se consideră favorit în acest moment, chiar dacă crede că mulți dintre votanții PNL îi vor da lui votul, „ca să nu iasă Piedone sau Firea”. El are și două explicații pentru susținerea masivă de la bucureșteni de care se bucură Piedone.

Primarul general a făcut aceste declarații sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv.

Calcule cu o lună înainte de alegeri

Referitor la retragerea lui Cristian Popescu Piedone din cursă, Nicuşor Dan a spus: ”Aş zice mai degrabă că nu se va retrage. Dacă ar fi să pariez, aş paria că nu se retrage, dar nu pot să exclud varianta asta”.

El exclude însă o retragere a Gabriela Firea.

„Pe asta o exclud pentru că ăsta e motivul pentru care dânsa a intrat, ca să tragă lista...  Adică, ca să o luăm de la început, a fost un imperativ naţional pentru PSD-PNL să vină şi cu suprapunerea şi cu lista de candidaţi comuni. Au ales un candidat comun care părea ok. S-a văzut că el nu performează şi, mai mult, trage în jos şi lista de consilieri generali şi mai ales lista la europarlamentare fiind alegerile suprapuse şi atunci s-a luat decizia asta logică din perspectiva celor două partide să vină cu candidaţi comuni care să maximizeze scorul partidelor”, a mai afirmat Nicuşor Dan, citat de News.ro.

ADVERTISING

În aceste condiții, Nicușor Dan crede că Piedone îi va rămâne principalul contracandidat.

„Aşa cum spun sondajele pe care le-am făcut şi aşa cum spun oamenii din stradă, cu Cristian Popescu-Piedone. Depinde foarte mult când faci sondaj, fără să acuz pe nimeni. (...) Sondajul pe care noi l-am făcut în urmă cu o lună şi jumătate şi discuţiile pe care voluntarii noştri le au cu cetăţenii îl indică mai degrabă pe Cristian Popescu-Piedone”, a afirmat Nicuşor Dan.

Pe de altă parte, Nicușor Dan crede că și simpatizanții PNL îl vor vota, „ca să nu iasă Piedone sau Firea”.

„Evident că în 2020 eu am fost votat de un public USR-ist şi de un public PNL-ist împreună, în general de un public de dreapta. Domnul Burduja se adresează acestui public, este un membru PNL. Eu am speranţa că  chiar dacă simpatizanţi PNL cred că domnul Burduja e mai bun decât mine, pe chestiunea votului util, că deja avem un exerciţiu cu toţii pe alegeri într-un singur tur, mă vor vota pe mine ca să nu iasă Piedone sau Gabriela Firea”, a spus Nicuşor Dan.

ADVERTISING

El a mai fost întrebat dacă se simte favorit în momentul de faţă.

„Nu, mai sunt câteva săptămâni. E o chestiune de mobilizare, sondaje, ştiţi cum sunt, informaţia de moment, ele sunt foarte aproximative, în niciun caz. Şi mai ales bazinul PSD, pe care îl împart în momentul ăsta Cristian Popescu Piedone şi Gabriela Firea, e un bazin foarte consistent, oricând pot să plece voturi de la unul către celălalt şi atunci suntem departe de a...(…)

Evident, e ceva ce mă avantajează, numai că, aşa cum am spus, e posibil ca, şi mai ales dacă diferenţa dintre cei doi, teoria votului util merge şi pe dreapta şi pe stânga. Dacă unul dintre ei pare că are mai multe şanse, e posibil ca mulţi oameni din bazinul PSD stânga să meargă către el”, a explicat primarul Capitalei.

Cum de are Piedone așa succes la votanții din București

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că sunt două explicaţii mari pentru care Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL, se bucură de un sprijin masiv din partea alegătorilor.

ADVERTISING

„Da, şi cu facultatea făcută cum a făcut-o, în condiţiile în care are dificultăţi în limba română, cu carnetul luat fără discuţie pe şpagă la Piteşti şi cu condamnare penală. Şi mie mi-a fost greu să... adică mi-a luat câteva săptămâni ca să interiorizez această realitate.

Sunt două explicaţii mari. Una, o dezamăgire globală faţă de clasa politică în ansamblul ei şi ăsta e un fenomen general în momentul în care oamenii nu mai au încredere în clasa politică, înfloresc populiştii, oamenii zic că toţi sunt o apă şi un pământ şi atunci cine strigă mai tare se îndreaptă mai degrabă în direcţia asta.

Şi pe de altă parte o campanie foarte intensă pe care nici unul din noi n-a băgat-o în seamă pe care a făcut-o pe reţele sociale, în special pe TikTok, cu chestiuni din astea care par foarte manageriale. Hai să dau un telefon să repar o groapă, cu staţia, cu scuterul, am mai pus nişte şuruburi la o bărcuţă. Guvernarea unui oraş e mult mai mult decât atât”, a spus Nicușor Dan, citat de News.ro.

Într-un sondaj INSCOP ale cărui rezultate au fost făcute publice pe 30 aprilie, actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 38,5%), urmat de Cristian Popescu Piedone (27,4%) şi de Gabriela Firea (21,4%). Sebastian Burduja (PNL) are 10,1%.

Nicuşor Dan conduce şi în topul notorietăţii, pe locul al doilea aflându-se Gabriela Firea, iar pe al treilea, Cristian Popescu Piedone.

Cristian Popescu Piedone conduce, însă, în topul încrederii, fiind urmat de Nicuşor Dan şi de Gabriela Firea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇