Blestemul lunii august s-a întors în Rusia și e mai puternic ca oricând

Blestemul lunii august s-a întors în Rusia și e mai puternic ca oricând

În trecut, luna august era aşteptată în Rusia cu un grad de precauție şi chiar teamă. Rușii vorbeau de „blestemul lunii august” pentru a explica numărul neobișnuit de mare de accidente mortale, atacuri teroriste sau focare de război.

De ceva vreme, părea că blestemul a fost ridicat și aproape uitat, iar august rămăsese doar o lună fierbinte de vară. Dar anul acesta, pare că blestemul s-a întors şi e mai puternic ca oricând, scrie CNN

În 2023, rușii sunt martorii unei explozii de atacuri ucrainene, care au adus acasă războiul Kremlinului din ţara vecină. Moscova este acum luată la ţintă de dronele trimise de Kiev şi rușii obișnuiți au ajuns să simtă gustul violenței pe care Ucraina o trăieşte încă din februarie anul trecut.

ADVERTISING

În Marea Neagră, navele militare și comerciale sunt atacate de drone ucrainene, amenințând rutele de aprovizionare și comerț ale Rusiei.

În fiecare zi de august de până acum vin veşti despre atacuri cu dronă ale ucrainenilor, la scară mică, dar constante, care vizează clădiri oficiale, instalații militare sau spații comerciale și rezidențiale de peste graniţă.

Majoritatea dronelor sunt doborâte în aer, potrivit oficialilor. Dar suficient de multe reuşesc să treacă de apărarea antiaeriană pentru ca ruşii să fie afectaţi de ce se întâmplă la ei acasă. „Suntem cu toții șocați că se întâmplă aici”, a declarat o femeie pentru presa locală din Moscova. „Dar nu suntem politicieni, așa că nu vrem să comentăm”, a adăugat ea. E şi normal să nu vrea să spună mai multe, având în vedere represiunea strictă cu care se confruntă oricine îndrăzneşte să critice războiul din Ucraina.

O altă femeie a apărut în media locală cu chipul blurat pentru a-și proteja identitatea: „Am doi copii și vreau să nu-mi mai fie rușine că s-au născut în această perioadă”.

Iar alți ruși îşi exprimă altfel opoziţia. În august este un vârf fără precedent al atacurilor împotriva birourilor de recrutare militară din toată țara, cel puţin au fost luate la ţintă cu cocktail-uri Molotov într-o săptămână.

Oficialii susţin că cetățenii vulnerabili, precum pensionarii, sunt forţaţi să facă aceste atacuri de către agenții ucraineni care se dau drept poliţişti sau creditori. Dar o sursă legată de un grup partizan rus neagă că rușii revoltaţi ar fi constrânși. Kremlinul vrea să ascundă nemulțumirea în creștere în societate. „Dacă oamenii nu erau supărați pe autorități, nu ar face nimic”, a declarat sursa pentru CNN.

A doua săptămână a lunii august a adus multe victime în Rusia. O explozie misterioasă a avut loc într-o fabrică din micul oraș Sergiev Posad, la aproximativ două ore de mers cu mașina de Moscova. Autoritățile insistă că a fost doar un accident la o fabrică de artificii, negând rapoartele de sabotaj la ceea ce a fost cândva un producător principal de echipamente optice militare.

Explozia a provocat daune majore: 440 de apartamente și 20 de case private au fost afectate; 184 de mașini distruse; 84 de persoane rănite, un mort și cel puțin 8 dispăruţi.

Blestemul lunii august a revenit cu adevărat în Rusia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇