Al doilea atac al podului Kerci provoacă haos în Crimeea

În octombrie 2022, explozia unui camion plin cu dinamită pe construcția de 20 de kilometri care leagă continentul de Crimeea a reprezentat un atac prin care Kievul îi transmitea lui Putin că războiul nu se va purta numai pe teritoriul Ucrainei.

Acum, cele două proiectile care au lovit din nou podul au provocat o încetinire majoră a transferului de militari, arme și provizii din Rusia către frontul de sud.

Operațiunea a fost executată, cel mai probabil, de două drone navale, conform martorilor și experților militari, iar atacul arată că forțele ruse nu pot asigura o pază eficientă importantei construcții.
Al doilea atac al podului Kerci provoacă haos în Crimeea

Schimbarea majoră a strategiei de luptă pentru forțele ucrainene a atins punctul culminant în dimineața zilei de luni, 17 iulie, atunci când podul Kerci a fost lovit de două proiectile.

Sursa: Crimeea TV 24

Este pentru a doua oară de la începutul conflictului când importantul obiectiv strategic al rușilor este distrus de ucraineni. 

Prima dată s-a întâmplat în octombrie 2022, atunci când un TIR plin cu dinamită a fost detonat la trecerea pe pod, o operațiune a forțelor speciale ucrainene, neasumată niciodată.

Daunele produse atunci au avut un impact limitat, iar importantul drum de trecere peste Marea Azov a fost refăcut destul de rapid. În luna februarie a acestui an, traficul rutier și feroviar s-au reluat complet.

De această dată, explozia a fost mai puternică, iar daunele sunt majore.

„Au fost două lovituri, una la ora 03:04 dimineața, iar cea de a doua la 03:20. Ca urmare a exploziilor, s-a prăbușit un segment din calea de rulare auto de pe un sens, iar un alt segment, de pe sensul opus s-a desprins de pe pilonul de susținere”, a scris Vladimir Rogov, un blogger rus, pe canalul său de Telegram.

Podul Kerci, partea de rulare auto
Sursa: Telegram/ Rusia

După o încetinire a operațiunilor de pe fronturile de sud și est, provocate de rețelele de tranșee și întinsele terenuri de mine ale rușilor, conducerea armatei de la Kiev a decis să intensifice acțiunile de distrugere a infrastructurii militare și de transport a Rusiei prin lovituri de artilerie și atacuri punctuale astfel încât să producă pagube mari și incapacitate de susținere a sistemului defensiv.

ADVERTISING

Autoritățile din Rusia au inspectat podul imediat după explozii și au anunțat că infrastructura feroviară a acestuia nu a avut de suferit, circulația urmând să se reia cât mai curând posibil.

Podul Kerci este vital pentru Rusia în ce privește apărarea peninsulei Crimeea, dar și susținerea forțelor militare care luptă pe frontul de sud din Ucraina.

O scoatere din uz al acestuia ar lăsa Kremlinul cu o singură cale de acces spre Crimeea, din est, prin Mariupol spre Melitopol și apoi în nordul peninsulei, un drum lung care trece prin zona de conflict, transporturile rusești desfășurându-se în raza de acțiune a sistemelor de artilerie HIMARS, aflate în dotarea forțelor ucrainene.

HartaPodCrimeeaInfo
INFOGRAFIE. Importanța strategică a podului Kerci - Surse: Spotmedia.ro, Map Hub, Canva

Din primele rezultate ale cercetărilor de la fața locului reiese că podul Kerci a fost lovit de pe mare, cel mai probabil cu două proiectile lansate de pe drone marine.

Autoritățile ruse au raportat de asemenea faptul că accesul automobilelor în zona podului a fost interzis, traficul fiind redirecționat prin nordul peninsulei. 

Pe șoseaua spre Melitopol, oraș ucrainean aflat sub ocupație rusă, s-au format cozi de automobile în lungime de 5 kilometri, anunță agenția United 24 .

Fiind și o perioadă de vacanță, iar Crimeea una dintre destinațiile preferate de ruși, e de așteptat să apară perturbări majore de trafic în relația dintre continent și peninsulă.

Guvernatorul Crimeii le-a cerut locuitorilor să rămână calmi și să se bazeze pe surse verificate de informații, anunță agenția TASS, semnalând că există multă neliniște printre ruși după atacul asupra podului.

Coada Automobile Peninsula Crimeea
Sursa: RIA Novosti/ Rusia

De asemenea, oficialii de la Moscova i-au îndemnat pe turiști să-și prelungească șederea în Crimeea, cazându-se în hoteluri, acolo unde este posibil și să nu plece spre casă, evitând astfel aglomerația uriașă. 

Oleg Kriucikov, un consilier al guvernatorului Crimeii, le-a dat asigurări turiștilor că li se va acorda toată asistența necesară, mai anunță TASS, în timp ce mii de persoane continuă să părăsească, în grabă, Crimeea.

Peninsula dispune de suficiente rezerve de combustibil, alimente și alte produse de strictă necesitate, a declarat ministrul Industriei Yelena Elekcian, citată de agenția oficială de știri de la Moscova. 

Punctele de control de la granița dintre Crimeea și regiunea Kherson funcționează în mod normal, se mai arată în raportul TASS, dar pe rețelele sociale sunt sute de postări ale celor blocați în trafic care se plâng că benzinăriile s-au închis după ce au vândut tot și nu mai există acces la WC-uri, nu se mai pot cumpăra carburant, apă sau mâncare.

Atacul cu proiectile asupra podului Kerci a provocat două victime - un soț și o soție, aflați în automobilul personal, au murit, iar fiica lor are răni grave. 

„Măsuri suplimentare de securitate sunt aprobate și perfecționate în mod constant”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin. 

El a explicat că situația e complicată în acest moment din cauza fluxului de turiști, recunoscând că s-au format cozi și sunt numeroase blocaje de circulație, dar „obiectivul principal al autorităților este asigurarea securității”.

„Cunoaștem cauza situației de urgență de pe Podul Crimeii și îi cunoaștem pe cei care se află în spatele atacului terorist. E nevoie însă de calm din partea noastră, a tuturor, precum și de măsuri suplimentare de siguranță”, a mai declarat oficialul de la Kremlin.

Russian International Energy Week Forum
MOSCOVA. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, trimis să liniștească populația după o nouă lovire a podului Kerci - Foto: Hepta.ro

Dacă în octombrie 2022, avarierea podului Kerci, mândria arhitectonică a Rusiei, în lungime de 20 de kilometri, dată în folosință în 2018, a reprezentat o victorie morală pentru ucraineni și primul episod care a adus la cunoștința rușilor faptul că războiul poate ajunge și la ei, acum, atacul asupra podului Kerci are mai mult o încărcătură strategică.

Principalul obiectiv al forțelor ucrainene este să sugrume aprovizionarea cu arme și provizii a trupelor ruse de pe frontul de sud, astfel încât să poată elibera teritorii într-un ritm mult mai rapid.

A doua avariere a podului Kerci vine într-un moment dificil pentru Vladimir Putin, afectat încă de rebeliunea Grupului Wagner din 24 iunie.

Russia Crimean Bridge
STRÂMTOAREA KERCI. Podul Crimeii, cum mai este numit, leagă Rusia de peninsulă, fiind ridicat deasupra strâmtorii în care se întâlnesc două mări - Azov și Neagră - Foto: Hepta.ro

În aceste zile, în armata Rusiei are loc un proces de epurare desfășurat de Șoigu și Gherasimov pentru îndepărtarea ofițerilor care nu sunt de acord cu strategia militară adoptată de Ministerul Apărării.

De asemenea, la Kremlin există schimbări în sistemul politic, grupările din jurul președintelui încercând să găsească o formulă de încheiere a conflictului militar din Ucraina, limitarea puterilor lui Putin sau găsirea unui înlocuitor pentru acesta.

E posibil ca disfuncționalitățile în ce privește transferul de echipamente și panica provocate de lovirea podului Kerci de către forțele ucrainene să accelereze procesul de erodare a puterii lui Vladimir Putin.

În timp ce contraofensiva ucraineană are o dinamică mai lentă decât se aștepta, mișcările din spatele frontului sunt cele care decid acum în ce direcție o va lua războiul și când se va încheia.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇