Vremea în săptămâna 27 februarie - 5 martie: Iarna mai stă!

Vremea în săptămâna 27 februarie - 5 martie: Iarna mai stă!

O săptămână pe care o începem cu fenomene intense de iarnă prin N-V, nordul și centrul țării și o vom încheia tot cu ninsori (mai slabe ca intensitate) tot prin aceste regiuni.

Ploile vor fi și ele prezente prin multe zone din țară. Regimul termic va fi unul care va varia de la o regiune la alta, mai primăvăratic mai ales prin sudul și sud-estul țării, ceva mai temperat prin restul zonelor.

Vin mase de aer polar marin şi arctic

Săptămâna care urmează va respecta, în mare parte, tiparul sinoptic al ultimelor 2 săptămâni, astfel că o începem și o sfârșim cu prezența unor câmpuri de presiune scăzută, asociată unor nuclee depresionare care vor avansa dinspre Mediterană.

Totuși, cea mai mare parte a săptămânii va fi dominată de dorsala anticiclonului Azoric, un Azoric împins foarte mult spre continentul european de niște nuclee puternice de presiune scăzută aflate în Atlantic. Din punct de vedere al fronturilor atmosferice, începem săptămâna cu prezența unui front cald poziționat în interiorul arcului carpatic și un front rece în estul și sud-estul țării.

ADVERTISING

Pe parcursul zilei de miercuri un nou front cald ne va traversa prin sudul țării.

În ceea ce privește masele de aer, va predomina o circulație din sector E, N-E, care va antrena spre țara noastră mase de aer polar marin (PPm), cu abateri negative și cu 4 – 5 grade sub normalul perioadei. Spre weekend, cei de la ECMWF estimează o coborâre de aer arctic (PAm), dinspre N, N-V, care își va face și mai puternic simțită prezența începând cu data de 6 martie.

Temperaturi minime

Marți, prin Crișana, Apuseni, nordul Orientalilor sunt posibile minime aproape de pragul gerului, –6 spre –8 grade, în timp ce prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat vorbim de valori de la –2, –3 grade spre –0, 1 grad. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vor fi minime pozitive, 2 – 4, 5 grade.

Miercuri nu avem parte de schimbări importante nici în distribuția și nici în valorile de temperatură, singura noutate fiind valorile ușor pozitive din Banat, 2 – 3 grade, valori care se pot atinge și prin sudul Transilvaniei.

ADVERTISING

Aceleași valori și aceeași distribuție a lor vom avea și pe parcursul zilei de joi, urmând ca vineri să vorbim de minime negative prin mare parte din Muntenia, Moldova, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei (-1 spre –3, –4 grade), în timp ce prin Banat, Oltenia, vestul Munteniei și nordul Dobrogei se vor atinge 2 – 4 grade.

Și weekendul va aduce tot valori scăzute de temperatură dimineața (-4 spre –0 grade prin Transilvania, nordul și centrul Moldovei, Muntenia), iar în restul țării vor fi 2 – 3 grade sâmbătă, iar duminică, prin Banat, sudul Olteniei, al Munteniei, Dobrogea, putem urca spre 4- 6 grade.

Temperaturi maxime

Începem săptămâna cu țara împărțită în două: Oltenia, Muntenia, Dobrogea au parte de temperaturi primăvăratice, 12 – 14, 15 grade (prin sudul Dobrogei sunt posibile și 17 – 18 grade), în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova nu vor fi mai mult de 2 – 4 grade, cu –2, –4 grade la munte (pe crestele Orientalilor sunt posibile –7, –8 grade).

ADVERTISING

Marți vor fi, în cea mai mare parte a țării, 6 – 8 grade, iar prin nordul Moldovei, Maramureș, depresiunile Transilvaniei, Crișana, Banat ne oprim la valori de 3 – 5 grade, cu –0, –2 grade la munte (-3, –4 grade pe creste).

Miercuri, de notat este încălzirea din Banat, se vor atinge 11 – 12 grade, în restul țării temperaturile se vor păstra la aceleași valori ca pe parcursul zilei de marți.

Ziua de joi aduce maxime de 4 – 6 grade prin bună parte din țară, cu excepția estului Munteniei, sudului Moldovei, nordul Dobrogei, Transilvaniei, Banatului și sudul Crișanei, unde se pot atinge 9 – 11 grade.

Maximele de vineri vor fi destul de uniforme la nivelul întregii țări, 7 – 9 grade, cu 2 – 4 grade în zonele deluroase din nordul Moldovei, zonele montane, respective –0, –1 grad pe creste.

Weekendul vine cu încălzire la nivelul întregii țări, maximele ajungând, sâmbătă, în sudul țării, la 11 – 12 grade, iar duminică, prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, la 13 – 14 grade, iar în restul țării vorbim de maxime de la 6 spre 8 – 9 grade.

Precipitații

Începem săptămâna cu precipitații pe arii extinse. Vorbim de ploi, lapoviță și ninsori prin Banat, sudul Crișanei, ninsori prin restul Crișanei, Maramureș, nordul Transilvaniei, al Moldovei (aici, mai ales prin zona Botoșaniului, la începutul intervalului, vor fi și lapovițe iar pe parcursul zilei, prin Oltenia, Transilvania, sudul Moldovei, Dobrogei vor fi ploi.

Odată cu orele serii de luni a pătruns un nou front de precipitații prin sudul țării, aducând ploi prin Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei.

Precipitațiile vor continua și pe parcursul nopții de luni spre marți, prin Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei, zonele montane (aici vor fi sub toate formele: ploi, lapoviță, ninsori) și se vor opri până la orele prânzului.

Seara, un nou val de ploi intră dinspre Bulgaria pe sudul extrem al țării și vor continua tot până spre orele prânzului zilei de miercuri, prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea.

Joi vor fi ploi slabe prin Oltenia, sudul Banatului.

Vineri ploile preferă din nou Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, dar, din nou, nu se vor acumula mai mult de 5 – 7 l/mp, izolat spre 10 l/mp prin zona județului Teleorman. Ploile vor continua și sâmbătă, în prima parte a zilei, prin Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, izolat și prin Banat, iar prin zonele montane vor predomina ninsorile. Ploi slabe sunt posibile, după –amiaza și seara, și prin Transilvania. Prin Muntenia se pot acumula 7 – 10 l/mp.

Încheiem săptămâna tot cum am început-o, cu ninsori prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, nordul și centrul Moldovei în timp ce prin restul zonelor țării sunt posibile ploi slabe și, izolat, chiar lapovițe și ninsori spre lăsarea serii.

Va fi o săptămână bogată în precipitații mai ales pentru Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane, nordul Moldovei, regiuni unde se pot acumula și 25 – 30, 35 de l/mp. În restul țării nu vom avea mai mult de 5 – 7, izolat 10 l/mp, iar prin zona de Curbură și nordul Dobrogei precipitațiile nu vor lăsa nici măcar 1 – 2 l/mp.

Strat de zăpadă

Ziua de luni va aduce un strat de zăpadă de 1 – 2 cm prin Banat, Transilvania, nordul Moldovei, 2 –4 cm prin Crișana, Maramureș, în timp ce prin zonele montane se pot depune și 15 – 20, 25 de cm.

Și la finalul săptămânii, tot prin N-V, N și centrul țării va beneficia din nou de 1 – 2 cm de nea proaspătă.

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇