Vremea în săptămâna 5–11 septembrie: Nu scăpăm de ploile abundente!

Vremea în săptămâna 5–11 septembrie: Nu scăpăm de ploile abundente!

O săptămâna pe care o începem cu o vreme mai rece decât normalul perioadei, dar care treptat, în a doua parte, se încălzește și ajungem chiar la temperaturi peste 30 de grade. Ploile sunt prezente zilnic, dar weekendul vine din nou cu precipitații abundente prin vest, centru și nord.

Am început acest septembrie cu un context sinoptic care a făcut posibilă apariția ploilor mult așteptate de agricultori în toate regiunile țării, iar săptămâna care urmează ne pregătește și ea un scenariu asemănător.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, aerul rece polar marin care a determinat răcirea consistentă pe care o resimțim deja la nivelul temperaturilor minime și maxime de la noi persistă în regiunile estice, sudice și sud-estice până la mijlocul săptămânii, când, pe o circulație atlantică, spre țara noastră este trimis aer cald, care va face ca abaterile termice pozitive să ajungă și la +4, +6 grade peste normalul perioadei.

ADVERTISING

Lucrurile se vor schimba din nou odată cu ziua de duminică, când o nouă coborâre polară și o circulație NV – SE va aduce o nouă răcire consistentă la nivelul țării noastre.

Temperaturi minime

Începem săptămâna cu temperaturi minime care se vor situa, la nivelul întregii țări, între 12 – 14 grade, ușor mai coborâte în depresiunile Transilvaniei, spre 10 – 11 grade, în timp ce la munte nu urcă mai sus de 8 – 9 grade, cu 4 – 5 grade pe creste.

Începând cu ziua de marți avem parte de o încălzire, la început prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, Banat și Crișana (se vor atinge 16 – 17 grade și doar prin Moldova, depresiunile Transilvaniei rămânem cu temperaturi de 12 – 14 grade.

ADVERTISING

De vineri încălzirea face ca prin Banat să readucem în discuție termenul de nopți tropicale (20 – 22 de grade), iar sâmbătă și duminică avem astfel de valori ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, în timp ce în nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș și Crișana minimele rămân la valori de 13 – 15 grade, cu 7 – 9 grade la munte.

Temperaturi maxime

Regimul diurn de temperatură nu va suferi modificări importante în primele trei zile ale săptămânii. Astfel, de luni – miercuri vom avea maxime de la 23 – 25, 26 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia și Muntenia, respectiv 19 – 21 de grade în restul zonelor, cu 13 – 15 grade la munte.

ADVERTISING

Începând cu joi se încălzește și mai mult, maximele ajung prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și la 27 – 28 de grade, cu 24 – 26 de grade în restul zonelor, pentru ca weekendul să aducă temperaturi și de 30, 31 de grade prin sudul Olteniei, Munteniei. Ziua de duminică vine cu o răcire consistentă prin Banat, Crișana, mare parte din Oltenia, nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, unde ne oprim la 17 – 19 grade, cu 13 – 14 grade la munte (8 – 9 grade pe creste).

Precipitații

Pe parcursul zilei de luni, ploile sunt prezente prin zonele montane, prin Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, dar și prin nordul Munteniei și al Olteniei. Nu se vor acumula mai mult de 3 – 5, 7 l/mp, doar pe crestele Meridionalilor fiind posibile cantități spre 10 – 15 l/mp.

Marți ploile preferă tot zonele montane (15 – 20 de l/mp prin Meridionali, Apuseni), dar ploi slabe pot să cadă și prin nordul Munteniei, al Olteniei, Transilvania.

Miercuri, ploile, consistente de data aceasta (15 – 20, izolat 25 de l/mp), vor fi prezente în Transilvania, Crișana, Meridionali și Apuseni, dar, izolat, și prin Moldova și estul Munteniei.

Joi, ploile aleg Dobrogea, zonele montane și Transilvania (sub 5 l/mp) pentru ca weekendul următor să ne pregătească o nouă repriză de ploi consistente, abundente.

Acestea încep vineri prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și NE extrem al Munteniei (20 – 30, izolat 40 de l/mp), sâmbătă vor fi ploi mai ales prin zonele montane (5 – 10 l/mp), și izolat și prin estul Munteniei, Transilvania (1 – 3 l/mp), pentru ca duminică să plouă abundent în toată țara. Vorbim de cantități care vor ajunge și la 30 – 40 l/mp prin Banat, Maramureș, Meridionali, respectiv 15 – 20 de l în restul țării.

O săptămână bogată în precipitații, mai ales în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Olteniei, al Moldovei, unde se pot acumula 40 – 50, izolat chiar 70 – 80 de litri.

În restul regiunilor (Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia) se pot acumula între 10 15 l/mp. Sudul extrem al Olteniei și al Munteniei vor fi cele mai văduvite de precipitații, aici șansele să nu cadă niciun strop fiind destul de mari.

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇