Vremea împarte țara în două: Jumătate e vizată de averse și vijelii, cealaltă de caniculă

Vremea împarte țara în două: Jumătate e vizată de averse și vijelii, cealaltă de caniculă

Jumătate din țară se va confrunta, până mâine, cu averse torențiale, vijelii și grindină, iar cealaltă jumătate va trebui să facă față câldurii sufocante.

Meteorologii au emis în acest sens trei atenționări. Astfel, de azi de la ora 14.00 și până mâine la ora 23.00 va fi cod galben de instablitate atmosferică în Banat, Crișana, Maramureș, local Transilvania și vestul Olteniei

În intervalul menționat, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

ADVERTISING

Tot de azi, dar de la ora 16.00, și până mâine la ora 06.00 e cod portocaliu în județele Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraș-Severin, precum și în zona montană a județului Alba.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Vor fi și averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 70…80 l/mp.

harta-averse
Foto: INMH

Pentru sudul, estul și centrul țării, a fost emisă o atenționare cod galben de caniculă, valabilă azi și mâine.

ADVERTISING

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a teritoriului pe parcursul zilei de joi, iar vineri, mai ales în regiunile extracarpatice.

harta-canicula
Foto: INMH

Căldură sufocantă şi la Bucureşti

Vremea va fi călduroasă în Bucureşti, caniculară la amiază, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic, arată prognoza specială pentru Capitală valabilă în intervalul 15 iulie, ora 10:00 - 16 iulie, ora 23:00.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii 35 de grade, iar cea minimă va fi de 19 - 21 de grade Celsius.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇