Cod portocaliu azi. Zilele următoare vom resimți 45 de grade la umbră. Posibil cod roșu

Cod portocaliu azi. Zilele următoare vom resimți 45 de grade la umbră. Posibil cod roșu

Valul de căldură din ţara noastră se extinde şi se intensifică zilele următoare, aşa încât vom resimţi 45 de grade la umbră, iar ANM ar putea emite cod roşu.

Dacă marți am avut un cod galben, miercuri a fost extinsă aria județelor sub incidența codului galben și chiar nouă județe, inclusiv municipiul București, se vor afla sub cod portocaliu.

În judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum şi în municipiul Bucureşti valul de căldură va persista, va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 37...39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală).

ADVERTISING

În restul țării, temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade, va fi disconfort termic ridicat şi local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

 

cod-portocaliu-canicula-10-iulie
Foto: ANM

„Valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare.

Pentru că ne așteptăm ca de la o zi la alta, pe parcursul acestei săptămâni și până spre finalul decadei a doua din această lună, să vorbim de temperaturi în creștere, val de căldură persistent, de lungă durată, posibil cel mai intens, având în vedere numărul de zile consecutive și, sigur că da, extinderea în aproape toată țara.

Minimele sunt și ele foarte ridicate, nu coboară sub 20°. Este posibil să consemnăm, în anumite nopți și dimineți, chiar 25° care ar însemna pragul unei zile la nivelul temperaturii maxime de vară", a prognozat directorul ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție la Antena3.

ADVERTISING

Italia, Ungaria, Serbia și Croația au emis alerte de tip cod roşu de caniculă deja, iar meteorologii români nu exclud să le urmeze exemplul.

„Nu excludem această posibilitate. Așa cum arată informațiile, începând din a doua parte a acestei săptămâni, datele modelelor de prognoză numerică a vremii indică o probabilitate ridicată de a avea primele valori de 40°C la umbră.

Și, în condițiile în care anticipăm, pe măsură ce ne apropiem de această probabilitate, un procent de aproape 100%, cu siguranță vom emite cod roșu, așa cum am făcut-o și în primul val anterior, când după trei zile consecutive a fost emis, pentru județele din partea de sud a țării, cel mai timpuriu cod de caniculă, în iunie, în acest an.

ADVERTISING

Este posibil să consemnăm spre 45 de grade resimțite, dacă la 38 astăzi am resimțit deja 42 - 43. Cel puțin 45 de grade resimțite.

De 50 grade nu ne putem apropia. Diferențele în general sunt de 5 - 6  grade față între măsurători și ceea ce resimțim.

Dar, sub efectul insulei de căldură, așa cum este și municipiul București, sau alte capitale județene, cu siguranță aceste temperaturi sunt deosebit de ridicate și fac, într-adevăr, ca disconfortul termic să fie unul deosebit de ridicat, pentru că atât maximele diurne, cât și minimele nocturne sunt foarte ridicate", adaugă şefa ANM. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇