Vine valul de ger polar. A fost emis cod portocaliu, iar cele galbene au fost extinse. În Capitală, temperatura scade la -11 grade

Vine valul de ger polar. A fost emis cod portocaliu, iar cele galbene au fost extinse. În Capitală, temperatura scade la -11 grade

Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi, un cod portocaliu de viscol, iar cele galbene au fost actualizate.

Astfel, de joi până luni la ora 10:00 va fi în vigoare un cod galben de răcire accentuată a vremii în toată țara.

 În intervalul menționat vremea se va răci accentuat în toate regiunile. Mai ales pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, la început în vest, nord, nord-est și centru, apoi și în restul teritoriului.

Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbătă (12/13 februarie) vor coborî sub -20 de grade.      

ADVERTISING

Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și -2 grade.

De asemenea, de joi până vineri la ora 18:00 este în vigoare un cod galben de intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării; ninsori temporar viscolite și polei în nord-vest, nord, centru, est și sud-est.

Mai ales pe parcursul zilei de joi și în noaptea de joi spre vineri vor fi precipitații în majoritatea regiunilor, la început ploi apoi predominant ninsori. Se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș.

Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a teritoriului, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55...65 km/h și temporar peste 70...80 km/h, mai ales în centru, sud și est. În Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și la munte temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.

ADVERTISING

Intensificări ale vântului vor mai fi și sâmbătă, dar pe arii mai restrânse și în special în zonele de munte și în Moldova.

Cod portocaliu de viscol

ANM a emis și un cod portocaliu de viscol valabil de joi de la ora 18:00 până vineri la aceași oră.

 În intervalul menționat, în Munții Banatului, în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1.500 m vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110...130 km/h.

În noaptea de joi spre vineri va ninge viscolit, apoi zăpada va fi spulberată puternic. Temporar vizibilitatea va fi redusă semnificativ, sub 50 m.

cod-1
Foto: Administrația Națională de Meteorologie

Cum va fi vremea în Capitală

Joi, vremea se va menține deosebit de caldă, cu o temperatură maximă în jurul a 14 grade. Cerul va avea înnorări şi temporar va ploua. Vântul va deveni în general moderat în orele serii, cu rafale de până la 40…45 km/h.

ADVERTISING

Vineri, însă, vremea se va răci brusc şi accentuat, astfel că vineri dimineaţa temperatura aerului va coborî până în jurul valorii de -2 grade şi nu va depăşi 0…1 grad pe parcursul zilei.

La început va ploua, iar după miezul nopţii şi în prima parte a zilei de vineri vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă neuniform, cu grosime în general de 2…5 cm. Temporar, mai ales în orele după-amiezii, vântul va avea intensificari cu rafale de 45…55 km/h, amplificând senzaţia de frig.

De vineri până luni, vremea va fi deosebit rece, geroasă în orele dimineţilor în zona periurbană, astfel că minimele termice vor fi de -11..-7 grade, iar la amiază se vor înregistra valori de -2…0 grade.

Vântul va sufla în general moderat, în medie cu 30…35 km/h, amplificând senzaţia de rece. Cerul va deveni parţial noros, vor fi condiţii de ceaţă cu depunere de chiciură şi se poate forma gheţuş.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇