Vin ninsorile la final de lună? Noiembrie va fi mai rece decât de obicei în mai multe regiuni

Vin ninsorile la final de lună? Noiembrie va fi mai rece decât de obicei în mai multe regiuni

După o primă decadă din noiembrie caracterizată de o vreme normală pentru perioada din an, tot mai mulți dintre noi încep să privească cu interes spre prognozele care anunță ninsori. Ninsori și frig care nu sunt deloc o surpriză pentru noiembrie, o lună de tranziție de la toamnă la iarnă.

Din punct de vedere sinoptic, noiembrie este o lună în care avem de-a face cu mase de aer umed care se intersectează la nivelul țării noastre cu cele reci continentale ce vin dinspre Rusia, context care generează zile întregi de vreme închisă, umedă, cu ceață multă, inversiuni termice, ploi, lapoviță, ninsori, dar și brumă sau îngheț la sol.

ADVERTISING

Nici noiembrie 2020 nu va face diferentă față de sinopticul altor ani, urmând ca vremea de la noi să fie dominată mai ales de influențe anticiclonice, fie dinspre Azoric, fie dinspre Câmpie Rusă sau Orientul Apropiat.

Asta nu exclude însă și perioadele în care fie depresiuni mediteraneene, fie centri de joasă presiune poziționați în nordul Europei să coboare și spre țara noastră, aducând precipitații.

Temperaturi

Cele mai importante modele meteo, în frunte cu cei de la ECMWF, estimează că noiembrie va fi o lună cu temperaturi normale prin Oltenia, nordul Moldovei, nord-vestul Munteniei, prin vestul extrem al Banatului, mare parte din Transilvania, în timp ce prin restul Banatului, Crișana, Maramureș vorbim de valori termice ușor peste media multianuală (abateri de +0.5 spre 1, 15 grade).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu totul diferit vor sta lucrurile în restul Munteniei, sudul și centrul Moldovei, Dobrogea, unde noiembrie va fi o lună mai rece decât de obicei, cu abateri negative spre –1 grad față de normal.

Precipitații

Noiembrie este, climatologic vorbind, cea mai săracă lună a toamnei când vorbim de precipitații. De aceea, top 3 al celor mai ploioase luni noiembrie aduce pe primele 3 locuri luni cu 93.7 l/mp (1966), 80.3 l/mp (2004) sau 72.8 l/mp (1985).

Nici anul acesta nu face notă discordantă, urmând să vorbim de un deficit important de precipitații. Până în acest moment au căzut doar 10.8 l/mp, ceea ce face din noiembrie 2020 a treia cea mai secetoasă lună din istorie, după 2011 și 1986.

ADVERTISING

Iar estimările vorbesc despre un 10 – 15 l/mp în cea mai mare parte a țării până la finalul lunii, cu un posibil 30 – 40 de l/mp prin Maramureș, Apuseni și, izolat, munții Banatului.

Când vin ninsorile?

Statistic și climatologic, ultima decadă a lui noiembrie este favorabilă extinderii fenomenelor de iarnă și în zonele joase ale țării.

Acest lucru pare a-l avea în vedere și estimarea celor de la ECMWF, care, în prognoza lor pentru 46 de zile anunță ninsori și prin Moldova, începând cu 22 – 23 noiembrie, pentru ca ultimele zile ale lunii noiembrie să aducă fulgii de nea în cea mai mare parte a țării.

Material realizat cu sprijinul Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇