Val de caniculă fără precedent în Franţa: Temperaturile vor trece de 40 de grade

Val de caniculă fără precedent în Franţa: Temperaturile vor trece de 40 de grade

Franţa se confruntă cu un val de caniculă de o precocitate fără precedent, ce vine dinspre Spania.

13 departamente din sud-vestul Franţei sunt sub cod portocaliu de caniculă şi alte 19 departamente sub cod galben. Temperaturile vor continua să crească până când vor atinge între 36 şi peste 40°C în unele oraşe, vineri şi sâmbătă, transmite Le Figaro.

"Nopţile se vor menţine foarte calde (20° - 25°C), cu probabile recorduri de temperaturi minime ridicate. În timpul zilei, se vor atinge valori apropiate de 36° până la 40°C din interiorul Bretaniei până în Pays de la Loire, Poitou-Charentes şi Nouvelle-Aquitaine, precum şi în valea inferioară a Rodnei.

ADVERTISING

Pentru Languedoc-Roussillon, valul de căldură se va atenua uşor sâmbătă, odată cu ridicarea unei brize marine", precizează Canalul Meteo în comunicatul său.

Atribuite încălzirii globale, valurile de căldură se înmulţesc în lume, inclusiv în Franţa, unde acest episod este de o precocitate fără precedent, cel mai timpuriu, înaintea celor din 2017 şi 2005, care începuseră pe 18 iunie.

Căldura poate avea un efect agravant asupra uscăciunii solului, după o primăvară şi o iarnă deosebit de secetoase şi poate creşte riscul de incendii de pădure.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În sud-est, departamentul Vaucluse a fost plasat sub alertă de poluare cu ozon - o poluare rezultată din transformarea chimică a altor poluanţi din aerul înconjurător, sub efectul radiaţiilor solare -, iar Bouches-du-Rhône va fi plasat sub alertă joi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇