Prognoza meteo până pe 19 iunie: Temperaturi plăcute și vreme bună, mai ales în weekend!

Prognoza meteo până pe 19 iunie: Temperaturi plăcute și vreme bună, mai ales în weekend!

Urmează o săptămână de care ne putem bucura din plin: temperaturi plăcute până spre wekend, ploi bune pentru agricultură, mai ales prin sudul țării, unde se pot acumula și 30 – 40 de l/mp.

Să ne bucurăm de aceste zile plăcute, canicula nu este deloc departe de noi.

Scăpăm de vremea instabilă

Începutul săptămânii mai păstrează un pic din caracteristicile de instabilitate care ne-au traversat în weekendul de Rusalii, astfel că, în ciuda avansului dorsalei Anticiclonului Azoric spre regiunea țării noastre, mai avem parte și de prezenta unor fronturi reci sau a unor nuclee reci în altitudine care vor mai putea aduce ceva precipitații.

ADVERTISING

Începând cu a doua parte a săptămânii în zona țării noastre se instalează un regim anticiclonic care va determica o vreme cu mai puțină instabilitate.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, avansul, începând cu ziua de marți, a unui aer mai rece, pe deplasare NV – SE, va face ca temperaturile la nivelul țării noastre să fie plăcute, poate chiar ușor sub normalul perioadei.

În weekend, odată cu avansul spre Europa vestică și mai apoi spre tot continentul a unui aer foarte cald, tropical, dinspre nordul Africii, vom avea o intensificare a valului de căldură și în zona noastră, abaterile termice pozitive (de la 850 hPa) urmând să ajungă și la +8, +10 grade peste normalul perioadei.

ADVERTISING

Temperaturi plăcute, mai ridicate în weekend

Noaptea de duminică spre luni vine cu minime spre 20 – 22 de grade prin sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea, în timp ce la munte, prin Transilvania, zonele depresionare nu urcăm mai sus de 14  – 15 grade. În restul Moldovei, Banat, Crișana, Oltenia, vestul Munteniei se ating 17 – 18 grade.

Dacă pe parcursul zilei de marți vorbim de temperaturi minime uniformizate la nivelul întregii țări (17 – 18 grade, cu 12 – 14 grade la munte), dimineața zilei de miercuri vine cu o răcire prin Transilvania, Maramureș, zonele montane (10 – 12 grade, pe crestele montane 5 – 6 grade), în timp ce prin Banat, Crișana, nordul și centrul Moldovei mercurul din termometre va arăta dimineața 13 – 15 grade. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea ne vom opri la 17 – 19 grade.

ADVERTISING

Minimele zilelor de joi și vineri vor fi cuprinse între 14 – 16, 17 grade, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului, zonelor montane, unde rămânem cu valori de 11 – 13 grade.

Pe crestele montane nu vom avea mai mult de 7 – 9 grade. Situația nu se va schimba foarte mult nici în weekend, distribuția și valorile termice rămânând aceleași ca în zilele precedente.

Dacă luni vorbim de valori de 27 – 29 de grade la nivelul întregii țări (20 – 21 de grade la munte, cu 14 – 15 grade pe creste), începând cu ziua de marți, prin Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, Banat și Crișana abia mai atingem 23 – 25 de grade, iar miercuri, inclusiv prin Oltenia, Muntenia și Dobrogea ne bucurăm de temperaturi de doar 25 – 27 de grade.

Și joi rămânem cu aceleași valori plăcute, de vineri deja începe să se încălzească, ajungem la 28 – 29 de grade în bună parte din țară, iar finalul săptămânii va aduce temperaturi de peste 30 de grade, mai ales prin Banat, Crișana și sudul Moldovei.

Vin și ploile așteptate de agricultori

Începând cu a doua parte a dimineții de luni și pe parcursul după-amiezii avem parte de ploi și fenomene convective prin Oltenia, Muntenia, Transilvania, Maramureș, zonele montane (aici putem avea și cantități de precipitații care să ajungă la 10 – 15, 20 de l/mp).

Scenariul se repetă și pe parcursul zilei de marți, doar că ploile un pic mai importante cantitativ (10 – 15 l/mp) vor prefera de data aceasta Muntenia, Dobrogea, Orientalii.

Noaptea și dimineața zilei de miercuri aduc ploi prin Muntenia, Oltenia iar după amiaza avem din nou inițieri convective pe la munte. Pe arii restrânse din Oltenia și Muntenia se pot acumula chiar 15 – 20 de l/mp.

Ploi slabe am putea avea și joi, tot la munte și, izolat, prin Muntenia, Dobrogea, nordul Moldovei (neînsemnate cantitativ).

Scenariu se schimbă pe parcursul zilei de vineri, avem parte de ploi la nivelul întregii țări, mai importante cantitativ prin zonele montane, estul Olteniei, sudul extrem al Munteniei (10 – 15, izolat 20 de l/mp).

Cu ploi începem și weekendul, ziua de sâmbătă urmând să aducă precipitații, slabe cantitativ, prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, zonele montane și Transilvania.

Duminică ploile iau o pauză la nivelul țării noastre.

Din punct de vedere al cantităților așteptate să cadă, veștile sunt foarte bune pentru agricultorii din sudul țării, Bărăganul urmând să primească chiar și 30 – 40 de l/mp în această săptămână.

Aceleași cantități sunt posibile și la munte, pentru ca în restul țării să vorbim de doar 3 – 5, 7 l/mp, cu Banatul și Crișana „câștigătoare” detașate, 0 l/mp.

Vremea săptămânală 13 19 iunie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇