Toată țara, sub cod galben de caniculă. În unele județe va fi cod portocaliu, dar nu scăpăm de vijelii

Toată țara, sub cod galben de caniculă. În unele județe va fi cod portocaliu, dar nu scăpăm de vijelii

Meteorologii au emis, marți, noi coduri galbene și portocalii – 6 în total!

Mai exact, este vorba despre două coduri portocalii și alte patru coduri galbene.

Acestea vizeaztă atât caniculă - avem primul cod galben de caniculă din această vară-, dar și vijelii și ploi. Să le luăm pe rând.

Primul cod de caniculă din această vară

Un prim cod galben vizează caniculă și disconfort termic și este valabil astăzi. Zone afectate: județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare.

”(...) vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic va fi în creștere. În vestul și sud-vestul teritoriului și izolat în rest indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 34 și 37 de grade, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 19…20 de grade”, transmite ANM.

Nu scăpăm de vijelii

Al doilea cod galben vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată, deci nu scăpăm sub nicio formă de ploi. Avertizarea intră în vigoare azi, la ora 12:00, și expiră diseară, la ora 22:00.

Zone afectate: zonele de munte, Oltenia, Dobrogea, local Moldova, Muntenia și sud-vestul Transilvaniei.

”În intervalul menționat, în zonele de munte, în Oltenia, Dobrogea, local în Moldova, Muntenia și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp”.

Totuși, meteorologii atrag atenția că astfel de fenomene vor fi pe alocuri și în restul țării.

Al treilea cod galben vizează tot instabilitate atmosferică temporar accentuată, dar intră în vigoare diseară la ora 22:00 și expiră miercuri dimineața la ora 10:00. Sunt afectate județele Contanța și Tulcea.

”În cursul nopții de marți spre miercuri (22/23 iunie) în județele Constanța și Tulcea instabilitatea atmosferică se va menține accentuată. Vor fi ploi torențiale și descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși 25....35 l/mp și izolat 50 l/mp”.

Totodată, astăzi la prânz intră în vigoare și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică, ce expiră tot la ora 22:00. Sunt afectate județele Tulcea, Galați, Brăila și Vaslui.

Aici, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 40...60 l/mp.

Vine canicula în toată țara

Apoi, temperaturile cresc în toată țara în această săptămână. Un cod galben de val de căldură, caniculă și disconfort termic va fi în vigoare miercuri, joi și vineri, în toată țara!

”În intervalul menționat valul de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat. Miercuri (23 iunie), va fi caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei, iar joi și vineri (24 și 25 iunie) în toate regiunile. Maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade (nopți tropicale)”.

Iar miercuri este cod portocaliu de caniculă județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare.

”(...) valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfortul termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade, iar în cursul nopții nu vor coborî, în general, sub 22…25 de grade”, mai arată ANM.

Imagini: Capturi ANM

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇