Se schimbă vremea. Ploi torențiale, vijelii și grindină în mare parte din țară, inclusiv București

Se schimbă vremea. Ploi torențiale, vijelii și grindină în mare parte din țară, inclusiv București

Avertismente meteo de ploi torențiale, vijelii și grindină au fost emise de Administrația Națională de Meteorologie duminică dimineața pentru mare parte din țară. De asemenea, pentru câteva județe, avem în vigoare un cod galben de caniculă.

Iată zonele vizate și perioadele de valabilitate ale codurilor.

Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată

Un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabil pentru perioada 06 august, ora 10:00 – 07 august, ora 06:00.

În această perioadă, în Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

ADVERTISING

Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

ANM precizează că astfel de manifestări vor fi în prima parte a zilei pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Cod portocaliu de vijelii și ploi

ANM a emis și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabil în perioada 06 august, ora 15:00 – 07 august, ora 03:00.

ADVERTISING

În această perioadă, în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei (județele marcate cu portocaliu în harta de mai jos) vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70...80 km/h), pe arii restrânse vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp.

cod-portocaliu-6-august-2023

Cod galben de caniculă și disconfort termic

În același timp, este în vigoare un cod galben de caniculă și disconfort termic.

ADVERTISING

Acesta se va manifesta pe parcursul zilei de duminică, 6 august, în cea mai mare parte a Moldovei și a Dobrogei, precum și în estul Munteniei (județele marcate cu galben în harta de mai jos).

Local va fi caniculă și disconfort termic ridicat, astfel indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 36 de grade.

cod-galben-6-august-2023

Vremea în București

Nici Capitala nu scapă de vremea rea. ANM informează că duminică, în București, vor fi averse torențiale și intensificări ale vântului. Avertizarea este în vigoare până luni la ora 6:00.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după orele prânzului, când vor apărea și aversele torențiale și descărcările electrice.

Temporar vântul va avea intensificări, inclusiv de scurtă durată în timpul ploilor (rafale în general de 45...50 km/h).

Temperatura maximă nu va trece de 29 de grade, în scădere considerabilă față de ziua anterioară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇