Se anunţă un weekend infernal: Noi coduri roșii, portocalii și galbene, de caniculă urmată de furtuni

Se anunţă un weekend infernal: Noi coduri roșii, portocalii și galbene, de caniculă urmată de furtuni

Weekendul se anunţă foarte călduros, iar mare parte din ţară va fi măturată şi de furtuni.

ANM a emis vineri cod roșu şi portocaliu, dar și trei galbene, de caniculă, care se extind până duminică.

Codul roșu aduce temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat vineri în județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud. Acesta este

Aici se anunţă temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38...39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36...37 de grade.

ADVERTISING

Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20...24 de grade.

Codul portocaliu preconizează un val de căldură persistent și disconfort termic accentuat, tot vineri, în zone din Banat, Transilvania și Moldova. Şi aici temperaturile se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei, atât ziua, cât şi noaptea. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra și în restul Transilvaniei, dar minimele vor fi mai coborâte.

Un prim cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat valabil vineri ocupă tot restul țării. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Foto: ANM

Un al doilea cod galben este valabil vineri, de la ora 12 la 21, și anunţă instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În nord-vestul, centrul și local în sudul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade
cu intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55...75 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp.

Foto: ANM

Un al treilea cod galben este valabil în weekend, pentru 2 și 3 iulie.

ADVERTISING

Valul de căldură se va menține sâmbătă şi duminică în zonele joase din vestul, sudul și estul țării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

În plus, mai ales în a doua parte a zilei de sâmbătă (2 iulie) vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea de vest a țării și la munte, iar duminică (3 iulie) cu probabilitate mai mare în nord-est.

Foto: ANM

Prognoza pentru Bucureşti

Vremea va fi caniculară la Bucureşti în weekend, cu înnorări în cursul după-amiezilor, potrivit prognozei speciale pentru Capitală.

Pe parcursul zilei de vineri, vremea va fi caniculară, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza şi seara, când probabilitatea pentru furtuni cu descărcări electrice (2…5 l/mp, izolat posibil peste 10 l/mp) va fi în creştere.

Sâmbătă şi duminică vremea va fi în continuare caniculară. Cerul va fi variabil, iar o vijelie ar putea veni mai ales seara.

Temperaturile maxime vor fi de 34…35 de grade, iar minimele de 18…21 de grade.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇