Frig și vijelii în toată țara, inclusiv cu cod roșu. La București se anunță brumă

Frig și vijelii în toată țara, inclusiv cu cod roșu. La București se anunță brumă

Avem parte de o primăvară capricioasă. Meteorologii anunță că vine frigul, după câteva zile cu temperaturi care au depășit 20 de grade Celsius.

Mai mult, vântul va bate cu putere, iar meteorologii au emis mai multe atenționări. La munte va fi cod roșu.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, codul roșu va fi în vigoare marți, între orele 02.00-14.00, în Carpații Meridionali. La altitudini de peste 1.800 m va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăși 140 km/h, au stabilit meteorologii.

A fost emisă și o atenționare cod portocaliu de vânt puternic, valabilă de azi de la ora 23.00 și până mâine la ora 23.00. În intervalul menționat, în Carpații Meridionali și de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini mai mari de 1.500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 120…140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută.

ADVERTISING

ANM a emis și o avertizare cod galben de intensificare a vântului în Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi în estul Munteniei, valabilă de luni de la ora 06:00 până la ora 23:00.

În intervalul menţionat, local şi temporar în Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55...65 km/h. În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1.700 m), rafalele vor depăşi 80...90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii.

Cum va fi vremea în această săptămână

Deja din weekend temperaturile au scăzut în zonele de vest, nord și centru, iar de luni cuprind toată țara. Temperaturile vor coborî mult sub minimele perioadei, ajungând și până la 4-5 grade Celsius.

ADVERTISING

Răcirea vremii se va produce în paralel cu manifestarea unor fenomene meteo de vară în sud estul țării, sub formă de averse, descărcări electrice și chiar grindină.

Potrivit ANM, de luni, ora 06:00 până miercuri, ora 21:00 vor fi semnalate intensificări ale vântului, precipitaţii moderate cantitativ, răcire accentuată – îngheţ la sol şi brumă, iar în intervalul menţionat, precipitaţiile se vor extinde treptat dinspre vest şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării.

Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopţii de luni spre marţi (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitaţii mixte (măzăriche, lapoviţă şi ninsoare), iar la munte vor predomina ninsorile şi local se va depune strat nou de zăpadă. Pe alocuri, cantităţile de apă vor depăşi 15...20 l/mp.

ADVERTISING

Marţi şi miercuri, vremea va deveni rece pentru această dată în toată ţara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative şi se va produce brumă sau îngheţ la sol.

În sud-estul teritoriului în seara zilei de luni vor fi averse ce pot avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi posibil căderi de grindină.

Vremea în București

În ce privește Capitala, vremea se va menţine caldă pentru această dată, dar va deveni instabilă.

Astfel, luni, cerul va prezenta înnorări, temporar accentuate mai ales spre seară când vor fi averse, posibil însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperatura maximă se va va situa în jurul valorii de 19 grade, iar cea minimă va fi de 4...6 grade.

De marţi, vremea se va răci semnificativ, astfel că valorile termice se vor situa sub cele caracteristice pentru sfârşitul lunii martie. Cerul va fi mai mult noros şi doar trecător se vor semnala precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu unele intensificări. Temperatura maximă va fi în jur de 11 grade, iar cea minimă de -3...0 grade. Spre sfârşitul intervalului vor fi condiţii de brumă.

Miercuri, vremea va fi rece pentru această dată. Cerul va fi temporar noros, cu totul trecător vor fi posibile precipitaţii slabe, iar vântul va prezenta intensificări. Temperatura maximă va fi de 10...11 grade.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇