Noi avertizări meteo de vreme rea, avem și două coduri portocalii. E alertă meteo și în Bulgaria

Noi avertizări meteo de vreme rea, avem și două coduri portocalii. E alertă meteo și în Bulgaria

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă dimineață, noi alerte meteo de intensificări ale vântului, viscol și ninsoare. În 26 de județe avem cod galben de ninsoare. Au fost emise și două coduri portocalii – pentru zona montană și pentru litoral. Vreme rea e și în Bulgaria, unde ar putea fi impuse restricții de circulație, informează MAE român.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 3 februarie, ora 10:00 – 5 februarie, ora 18:00, aria ninsorilor se va extinde treptat din orele serii dinspre regiunile nord-vestice şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării.

Vântul va prezenta local şi temporar intensificări, cu viteze în medie de 50-60 km/h în majoritatea zonelor, iar la munte cu rafale de 65-75 km/h.

"De duminică (5 februarie), vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice", mai atrag atenţia meteorologii.

Harta-meteo-4-februarie
Foto: ANM

Județele care se află sub cod galben de ninsoare sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

ADVERTISING

Codurile galbene și portocalii emise

  • Un prim cod galben de viscol și ninsori moderate cantitativ a fost emis pentru zona montană și este valabil de sâmbătă, 4 februarie, ora 11:00 până duminică, 05 februarie, ora 20:00.

ANM informează că la munte va ninge moderat cantitativ, vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 50...70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m va depăși 80…90 km/h. Temporar va fi viscol și vizibilitate redusă. În Carpații Meridionali și Occidentali se va depune strat consistent de zăpadă, local de peste 20...25 cm.

Meteorologii atrag atenția că în Carpații Meridionali și de Curbură vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie). Iar de duminică, 5 februarie, vremea va intra într-un proces de răcire și va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice.

ADVERTISING
  • Avem și un cod portocaliu de viscol puternic în Carpații Meridionali, la peste 1800 m altitudine, valabil în perioada sâmbătă, 4 februarie, ora 20:00 – duminică, 5 februarie, ora 20:00.

Meteorologii atrag atenția că la altitudini de peste 1800 m, în Carpații Meridionali, vor fi intervale cu viscol puternic (rafale de peste 90...100 km/h) și vizibilitate foarte redusă.

  • Cod galben de intensificări ale vântului avem și pentru Banat, Crișana și jumătatea de vest a Transilvaniei, în perioada sâmbătă, 04 februarie, ora 11:00 – duminică, 5 februarie, ora 6:00.

În zona vizată, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 50...70 km/h, iar în vestul și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade în care rafalele se vor asocia cu ninsori moderate cantitativ determinând apariția viscolului.

Temporar va ninge și vor fi intensificări ale vântului și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse și la intensitate mai mică.

ADVERTISING
  • Un alt cod galben este emis pentru jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea. Aici vor fi intensificări ale vântului, perioade cu viscol și transport de zăpadă în perioada sâmbătă, 4 februarie, ora 20:00 – duminică, 5 februarie, ora 20:00.

În jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea vor fi intensificări ale vântului, cu rafale, în general, de 50...70 km/h, astfel că zăpada va fi spulberată. Îndeosebi în noaptea de sâmbătă spre duminică (4/5 februarie) va ninge și  vor fi perioade cu viscol și vizibilitate redusă.

  • Mai avem și un cod portocaliu pentru litoral, unde vor fi intensificări susținute ale vântului și viscol duminică, 5 februarie, de la ora 2:00 până la ora 20:00.

Pe litoral, temporar va ninge, iar vântul va avea intensificări susținute, cu viteze de  70...80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată și vizibilitatea redusă, mai accentuate în zona județului Constanța.

Vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie).

Prognoza pentru București

În București, temporar cerul va avea înnorări şi vor fi precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie pe parcursul zilei de sâmbătă, şi sub formă de ninsoare duminică, potrivit prognozei speciale emisă de ANM pentru intervalul 4 februarie, ora 11:00 - 5 februarie, ora 20:00.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare începând din seara zilei de sâmbătă, când vor fi viteze în general de 40-45 km/h, iar temperatura maximă va scădea semnificativ, de la 5-6 grade - sâmbătă, până în jurul valorii de 1 grad - duminică, iar cea minimă va fi de -2 şi 0 grade.

Avertizare MAE: Ninsoare și viscol în Bulgaria, posibile restricții de circulație

Și Bulgaria are parte de vreme rea, a emis coduri portocalii și sunt impuse și restricții de circulație. MAE român a informat că în Bulgaria, în perioada 4 – 5 februarie 2023, o parte însemnată a teritoriului ţării va fi afectată de precipitaţii abundente sub formă de ninsoare, fiind emis un cod portocaliu de ninsoare şi viscol pentru regiunile Vidin, Vraţa, Montana, Veliko Târnovo, Sofia-regiune, Pazardjik, Blagoevgrad, Plovdiv, Loveci, Gabrovo, Sliven, Târgovişte, Razgrad şi Şumen.

În regiunile Sofia-capitală, Kjustendil, Pernik, Smolian, Kârdjali, Haskovo, Stara Zagora, Varna, Dobrici, Silistra, Ruse şi Pleven, a fost emis şi un cod galben de intensificări ale vântului.

MAE recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia din zonele respective, iar şoferilor - să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţia pe drumurile publice în condiţii de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile organelor de control.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

  • situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia: pe site-ul www.sofia-airport.eu;
  • starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;
  • starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina web a Agenţiei "Infrastructura Rutieră": www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
  • regimul vamal, la intrarea în R. Bulgaria dinspre R. Turcia: pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei "Vămi" din Bulgaria - www.customs.bg;
  • e-vigneta şi sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;
  • situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇