SUA și Canada, lovite de un val de frig extrem. Se așteaptă să se resimtă minus 79 de grade Celsius

SUA și Canada, lovite de un val de frig extrem. Se așteaptă să se resimtă minus 79 de grade Celsius

Un puternic val de frig arctic s-a abătut vineri asupra nord-estului Statelor Unite, ameninţând să ducă temperaturile la minime record în multe locuri, inclusiv pe Muntele Washington din New Hampshire, unde vântul ar putea face ca temperatura să se resimtă ca minus 79 grade Celsius, au anunţat meteorologii.

O avertizare a Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS) precizează că masa de aer rece va menţine până sâmbătă temperaturile la niveluri ce pun în pericol vieţile oamenilor. Sunt condiţii extrem de periculoase cauzate de un vortex polar care, din fericire, va fi de scurtă durată.

Vineri dimineaţă, nucleul masei de aer rece, împins din Canada arctică către Statele Unite de curenţi de aer de mare altitudine, era centrat deasupra câmpiilor americane, a declarat meteorologul Bob Oravec, de la serviciul de prognoză meteo, citat de News.ro.

International Falls, Minnesota, era cel mai rece loc până la ora 7 dimineaţa (ora locală), cu temperaturi ce se situau în jurul valorii minus 38 de grade Celsius. Aerul uscat înseamnă însă că va fi limitată căderea de zăpadă. "Se deplasează spre nord-est" şi temperaturile vor scădea pe parcursul zilei de vineri, a spus meteorologul.

Un frig care se întâlnește o dată la o generație

Boston şi Worcester, cele mai mari oraşe din New England, au închis şcolile vineri din cauza îngrijorărilor legate de riscul de hipotermie şi degerături în timp ce copiii ar aştepta autobuzele sau ar merge pe jos.

ADVERTISING

Primarul din Boston, Michelle Wu, a declarat stare de urgenţă până duminică şi a deschis centre de încălzire pentru a-i ajuta pe cei peste 650.000 de locuitori ai oraşului să facă faţă la ceea ce NWS a avertizat că ar putea să se transforme într-un front atât de rece, încât se poate întâlni "o dată la o generaţie".

Prognoza de frig năprasnic a forţat închiderea - rară - a unui muzeu plutitor ce prezintă zilnic o reconstituire a Boston Tea Party din 1773.

"Purtaţi mănuşi peste mănuşi, stratificarea funcţionează şi pentru mâini. Purtaţi întotdeauna o căciulă şi acoperiţi-vă gura cu un fular pentru a vă proteja plămânii", i-au sfătuit autorităţile pe oamenii din Boston, informează News.ro.

La Boston erau minus 6 grade Celsius vineri dimineaţă, dar se aşteapta ca temperatura să scadă pe parcursul zilei şi să ajungă la minus 19 grade Celsius până la miezul nopţii. În Worcester, Massachusetts, la 64 km mai spre vest, temperaturile erau aşteptate să scadă până la minus 25 de grade Celsius, înainte de a începe să se tempereze în cursul zilei de sâmbătă.

ADVERTISING

Pericol de hipotermie și degerături

Chris Sununu, guvernatorul statului New Hampshire, a declarat că statul s-ar putea confrunta cu cel mai aspru ger din ultimii ani. El a sfătuit oamenii să rămână în casă cât mai mult posibil şi să-şi verifice vecinii, rudele şi persoanele în vârstă. Autorităţile au avertizat că degerăturile sunt posibile după o expunere de numai 15 minute la temperaturile aşteptate şi au precizat că hipotermia poate apărea în 10 minute la minus 34 de grade Celsius.

Frontul atmosferic va crea o răcire a vântului "rar întâlnită" şi în nordul şi estul statului Maine, au avertizat meteorologii. "Temperaturile din acest weekend vor fi extrem şi periculos de scăzute în tot statul", a anunţat guvernatoarea statului Maine, Janet Mills. "Vă rugăm să vă luaţi măsuri suplimentare de precauţie, să fiţi atenţi dacă ieşiţi afară şi să vă verificaţi familia, prietenii şi vecinii pentru a vă asigura că sunt în regulă", a transmis ea.

ADVERTISING

Şi la New York temperaturile ar putea atinge minime record, aici fiind aşteptate rafale de vânt de 80 km/h.

Minus 79 de grade Celsius

În parcul naţional Mount Washington, pe crestele celui mai înalt vârf din nord-est, temperaturile erau aşteptate să scadă până la o minimă record de minus 46 de grade Celsius în cursul zilei de vineri. Prin comparaţie, temperatura aerului în Eureka, cea mai nordică staţie meteo din Canada şi cea mai nordică staţie meteo din Arctica, se situa vineri dimineaţă la minus 41 de grade Celsius.

Însă din cauza vântului, ce ar putea atinge viteza de 160 km/h, temperatura resimţită ar putea fi de minus 79 de grade Celsius pe vârful Muntelui Washington, care în mod tradiţional este unul dintre cele mai reci locuri din ţară. Temperatura resimţită exprimă efectul pe care l-ar avea asupra pielii expunerea la asemenea condiţii meteo.

Frig polar și în estul Canadei

Au fost emise alerte de frig polar și pentru estul Canadei, potrivit Ministerului Mediului, care a avertizat asupra riscului de a suferi degerături în doar câteva minute.

În Montreal, vineri după-amiază, temperatura resimţită era de -41 de grade Celsius, iar rafale puternice de vânt măturau centrul oraşului. Mercurul termometrelor ar putea coborî până la -50 de grade Celsius în regiunile mai nordice ale Quebecului. Un fum alb, numit "fumul Mării Arctice", se înălţa peste apele neîngheţate ale râului St. Lawrence din cauza frigului extrem, informează Agerpres.

Compania de energie electrică Hydro-Quebec s-a pregătit ca un prag istoric de consum să aibă loc vineri şi sâmbătă şi le-a cerut clienţilor săi să economisească energie.

Lorsqu’il fait très froid comme aujourd'hui et samedi, la consommation d’électricité augmente de façon considérable à...

Publicată de Hydro-Québec pe Vineri, 3 februarie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇