Meteo: Vin zile geroase, ninsori și inundații

Meteo: Vin zile geroase, ninsori și inundații

După ninsorile de sâmbătă, s-a instalat frigul și nu o să plece prea curând. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor continua să scadă zilele următoare și o ameliorare a vremii am putea vedea de la jumătatea săptămânii viitoare încolo. De asemenea, meteorologii au emis un cod galben şi un cod portocaliu de inundaţii, valabile până luni la miezul nopţii pe râuri din patru judeţe.

Duminica a debutat cu temperaturi sub pragul gerului, în special în nordul, centrul, sudul și centrul țării, cea mai mică temperatură fiind înregistrată la Făgăraș (-18 grade Celsius). Au fost -18 grade la Miercurea Ciuc, Toplița, Întorsura Buzăului, – 13 grade la Sfântu Gheorghe, Brașov, -11 grade la Sibiu și Târgoviște, -9 grade la București – Băneasa și Ploiești și – 8 grade la Focșani, Bacău, Cluj.

ADVERTISING

Peste zi, va fi în continuare frig, iar ninsorile nu își vor mai face simțită prezența decât cel mult izolat în nord-estul țării. Dimineața și noaptea, mai ales în regiunile sudice, se vor manifesta ceață și chiciură.

De asemenea, vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri ziua în Moldova, pe litoral şi în Carpaţii de Curburã, cu viteze la rafalã de 35...55 km/h.

Duminică, temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între -2 şi 6 grade, iar cele minime se vor situa între -13 şi -2 grade, mai scãzute în depresiunile Carpaţilor Orientali, unde vor coborî pânã la -18 grade.

De luni, temperaturile vor rămâne în continuare scăzute, aproape de normalul perioadei ziua (cu maxime între 2 - 5 grade), dar cu valori mai scăzute nopțile și diminețile. Duminică noaptea se vor înregistra temperaturi între -13 grade și -3 grade Celsius, cu excepția depresiunilor din Carpații Orientali, unde temperaturile vor coborî până spre -16, -17 grade.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ce privește precipitațiile, este așteptat un nou val de ninsori și lapoviță în vest, nord-vest, centru și la munte, dar slab cantitativ. Începutul săptămânii va aduce și vânt puternic la munte, cu rafale de peste 70 - 90 km/h.

O încălzire a vremii care să ducă temperaturile peste media perioadei este așteptată, în toate zonele țării, de la jumătatea săptămânii viitoare încolo. Temperaturile vor crește din nou la peste 10 grade.

Inundații în patru județe

Și Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, noi atenţionări Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii, valabile până luni la miezul nopţii pe râuri din patru judeţe.

ADVERTISING

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 21 ianuarie, ora 12:00 - 22 ianuarie, ora 00:00, va fin în vigoare un prim Cod galben de creşteri ale debitelor şi nivelurilor, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri ale Cotelor de apărare, pe râurile din bazinele hidrografice: Tur - sector aval de Acumularea Călineşti Oaş (sector îndiguit, judeţul Satu Mare), Crasna - sector aval S.H. Craidorolţ (sector îndiguit, judeţul Satu Mare), Crişul Alb - sector aval S.H. Ineu (sector îndiguit, judeţul Arad) şi Timiş - sector aval S.H. Şag (sector îndiguit, judeţul Timiş).

Totodată, de duminică, de la ora 12:00 şi până luni, la ora 12:00, un al doilea Cod galben de inundaţii va afecta următoarele cursuri de apă: Crişul Negru - sector aval S.H. Talpoş (sector îndiguit, judeţele: Bihor şi Arad), Bârzava - sector aval S.H. Gătaia (sector îndiguit, judeţul Timiş) şi Moraviţa - curs inferior (sector îndiguit, judeţul Timiş).

În plus, în perioada 21 ianuarie, ora 12:00 - 22 ianuarie, ora 12:00, va fi Cod portocaliu de viituri pe râul Tur - sector aval S.H. Turulung (sector îndiguit, judeţul Satu Mare).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇