În mai puțin de 30 de ani, în Bărăgan s-ar putea înregistra aceleași temperaturi ca în Sahara

În mai puțin de 30 de ani, în Bărăgan s-ar putea înregistra aceleași temperaturi ca în Sahara

Un val de caniculă a cuprins în ultimele zile mare parte din glob, fiind înregistrate temperaturi de peste 42 de grade Celsius. Și asta nu e tot: se așteaptă chiar și peste 44 de grade.

În România, valul de caniculă debutează mâine, dar nu vom avea temperaturi atât de mari. Vor fi cel mult 40 de grade.

Totuși, veștile nu sunt bune pentru anii următori: în mai puțin de 30 de ani, în Bărăgan s-ar putea înregistra aceleași temperaturi ca în Sahara.

Simulările făcute de experți, pornind de la tendințele actuale de încălzire a climei, arată că, în vara anului 2050, în România temperaturile ar putea urca până la 50 de grade Celsius.

ADVERTISING

"În România, până în 2050 recordul absolut de temperatură maximă, în jur de 50 grade Celsius, s-ar putea atinge în Bărăgan. Asta sugerează că e plauzibil după modele climatice, dar nu putem spune anul, ziua. Doar că e plauzibil ca recordul de 44,5 grade să fie doborât și să avem o temperatură record de 50 grade.

Organismul consumă energie și își suprasolicită anumite mecanisme, sunt situații care ar putea duce la probleme de viață și de moarte. Putem să ne adaptăm, dar nu la orice temperatură. Acum, cu greu, dar putem face față. Să acționăm să nu ajungem la acele situații limită", a declarat climatologul Roxana Bojariu la Digi24.

ADVERTISING

Miercuri dimineață în România va fi emisă prima alertă meteo de caniculă.

”Cu siguranță, vom merge pe cod galben luând în considerare valorile de 36-37 de grade. Cu siguranță, din aproape în aproape, nu excludem codul portocaliu.

Cu siguranță, la nivel regional, mai ales partea de vest, nord-vest a țării, ne așteptăm la valori de 39, 40 de grade”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇