Omenirea e în proces de „sinucidere colectivă”, spune șeful ONU, în timp ce Europa fierbe la peste 40 de grade

Omenirea e în proces de „sinucidere colectivă”, spune șeful ONU, în timp ce Europa fierbe la peste 40 de grade

Omenirea e într-un proces de „sinucidere colectivă”, le-a spus Antonio Gutterres, șeful ONU, celor 40 de miniștri cu care s-a întâlnit luni pentru a discuta criza climatică.

„Jumătate din omenire e în pericol din cauza inundațiilor, secetei, furtunilor extreme sau incendiilor de vegetație. Nicio națiune nu e ferită! Cu toate astea, continuăm să ne hrănim adicția de combustibili fosili. Avem o alegere: Acțiune colectivă sau sinucidere colectivă”, a spus Gutterres, citat de The Guardian.

Avertismentul spus cu o asemenea duritate de șeful ONU vine după un weekend în care incendiile de vegetație au făcut ravagii pe glob. În America de Sud, situl arheologic de la Macchu Picchu e amenințat de flăcări, la fel sunt regiuni numeroase din Europa și America de Nord.

ADVERTISING

Valurile de caniculă au cuprins în acest an, în premieră, ambii poli simultan. Temperaturi record afectează grav India și Asia de Sud, în timp ce seceta severă devastează Africa.

Marea Britanie așteaptă luni cea mai dogoritoare zi din istoria sa, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius în unele regiuni. Cu aceleași temperaturi se confruntă și Franța, unde incendiile fac ravagii de mai bine de o săptămână.

În Grecia, Portugalia, Croația sau Spania mii de hectare de vegetație au fost pârjolite, mii de locuitori au fost evacuați și au existat și sute de pierderi de vieți omenești. Nici România nu e ocolită de temperaturi caniculare, incendii violente și secetă, în multe localități fiind raționalizată apa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Toate acestea sunt discutate la summit-ul de 2 zile ce a început astăzi la Berlin, sperându-se ca în cadrul său să se ajungă la un acord între principalii actori, înainte de a 27-a ediție a summit-ului ONU pentru climă, ce se va desfășura în noiembrie, în Egipt.

Principala îngrijorare e legată de impactul pe care criza energetică și creșterea galopantă a prețurilor pentru alimente și combustibili o au asupra luptei împotriva încălzirii globale.

La ediția de anul trecut a summit-ului ONU (Cop26), desfășurată la Glasgow, țările s-au angajat să țină încălzirea globală la nivelul de +1,5 grade, însă de atunci măsurile luate de guverne în contextul crizei energetice și războiului lansat de Rusia în Ucraina au fost contrare acestui scop.

ADVERTISING

În vara anului trecut, ONU a publicat un raport în care prezicea o „apocalipsă climatică”, fără măsuri urgente luate la nivel colectiv. Iată că un an mai târziu e repetat același mesaj, însă pare că produce tot mai puțin ecou.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇