Furtuna Pia ajunge în România cu forța unui uragan. După ninsori și viscol, încălzire extremă

Furtuna Pia ajunge în România cu forța unui uragan. După ninsori și viscol, încălzire extremă

O alertă meteo a fost emisă pentru Europa de nord, pe măsură ce furtuna Pia prinde tot mai multă putere.

Pia este așteptată să afecteze cel mai tare mult regiunile din jurul Mării Baltice și Mării Nordului, unde vor fi ploi semnificative și vântul va sufla cu peste 85 de kilometri pe oră, potrivit BnnBreaking.com.

Autoritățile deja se pregătesc pentru eventuale pene de curent, pagube materiale și întârzieri în transporturi și i-au avertizat pe cetățeni să nu se avânte în călătorii care nu sunt urgente.

ADVERTISING

Furtuna Pia deja a făcut ravagii în nordul Marii Britanii, dând peste cap transporturile, cu avioane, trenuri și feriboturi blocate.

Furtuna este așteptată să își continuă drumul spre estul Europei, unde vor fi consecințe similare. Nici România nu va fi ferită, meteorologii avertizând că va avea forța unui uragan.

„E vorba de influențe periferice, pentru că această furtună formată în nord deja și-a pierdut o parte din energie. Au fost efecte foarte serioase în Marea Britanie, în Olanda, în Danemarca și, în general, în partea de nord a Europei. Simțim și noi efectele la trecerea acestui sistem și deja există atenționări și avertizări în zona de munte.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acolo se simt efectele cel mai puternic, vânt, ninsori, vântul foarte puternic va fi prezent în mare parte din țară, dar evident că valorile cele mai mari ale vitezei vântului vor fi tot în zona montană”, a explicat climatologul Roxana Bojariu, la Digi24, explicând că cea mai afectată va fi zona de nord - nord-vest.

„Vântul va provoca însă efecte în toată țara, intensificări ale vântului, care pot să atingă în zone mai joase din țara 65 de km/h sau poate 80 km/h în unele zone”, a mai explicat climatologul.

ADVERTISING

Roxana Bojariu a adăugat că după câteva zile mai furtunoase, vremea se va încălzi accentuat.

„Vom avea o încălzire foarte accentuată și până la urmă încălzirea aceasta este un fenomen extrem. Fluctuațiile sunt normale, însă amplitudinea lor este din ce în ce mai mare și contrastele sunt mari, trecerile sunt destul de rapide.

Toate aceste lucruri pot fi explicate prin cantitatea sporită de energie care rămâne în sistem ca urmare a încălzirii globale și atunci manifestările de vreme, altfel obișnuite pentru locul și timpul din an în care ne aflăm, sunt alimentate cu o cantitate mai mare de energie și manifestările sunt într-un grad mai mare de severitate”, a explicat Bojariu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇