Uraganul Otis s-a transformat rapid dintr-o furtună tropicală într-un uragan de categoria 5, devastând faimoasa stațiune Acapulco din Mexic și ucigând cel puțin 27 de oameni.
Potrivit meteorologilor, Otis ”s-a intensificat exploziv” cu 177 km/h în doar 24 de ore, iar oamenii de știință încearcă acum să înțeleagă cum s-a întâmplat acest lucru, mai ales în condițiile în care se anticipează că astfel de fenomene vor deveni tot mai frecvente ca urmare a schimbărilor climatice, scrie BBC.
Sunt folosite în acest demers drone maritime de ultimă generație.
Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) a Statelor Unite a încheiat un parteneriat cu Saildrone, o companie americană de date care produce drone maritime, în cadrul căruia astfel de dispozitive sunt folosite să colecteze date despre condițiile oceanice și atmosferice din timpul unui uragan, date pe care apoi oamenii de știință de la NOAA să le analizeze.
Dronele companiei, care măsoară 7, 10 sau 20 de metri în lungime, se deplasează sub acțiunea vântului și seamănă destul de mult cu o barca. Sunt dotate cu senzori meteorologici și oceanografici care folosesc energie solară și pot capta date de la peste 9 000 de metri deasupra nivelului mării la 300 de metri sub suprafața apei. Dronele pot sta în larg chiar și mai bine de un an.
Cu datele pe care ele le pot furniza cercetătorii speră să poată dezvolta modele care să le permită să prezică cu o mai mare precizie unde și cu ce forță poate lovi un uragan, astfel încât comunitățile care riscă să fie afectate să se poată pregăti și să știe dacă este sau nu cazul pentru evacuări.
”Este foarte costisitor să evacuezi, să iei milioane de oameni și să-i muți undeva. Nu este ușor. Așa că nu vrei să faci acest lucru decât dacă ești destul de sigur că va avea un impact major”, argumentează Greg Foltz, cercetător la NOAA.
C.S.