După caniculă, vin furtunile: Cod portocaliu de vijelii și grindină pentru aproape toată țara

După caniculă, vin furtunile: Cod portocaliu de vijelii și grindină pentru aproape toată țara

După caniculă, vin vijeliile! ANM a emis mai multe coduri galbene și portocalii de căldură, dar și de furtuni.

Un prim cod galben de disconfort termic ridicat este în vigoare joi:

„În sudul și sud-estul țării, disconfortul termic va fi ridicat și va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 38 de grade”.

Tot joi, este în vigoare și un cod portocaliu de disconfort termic deosebit de accentuat.

„În județele Olt, Teleorman, Giurgiu și Călărași disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade”.

Vin vijeliile

Astăzi, de la ora 21:00, intră în vigoare un cod galben de vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină, valabil până vineri dimineața, la ora 06:00.

De asemenea, un cod portocaliu de vijelii puternice, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale, care vizează mare parte din țară, intră în vigoare la ora 12:00 și expiră mâine dimineață.

„La început în Banat, Crișana, Maramureș, iar după-amiaza și noaptea mai ales în Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80...100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe alocuri 40...60 l/mp”.

În fine, mâine, de la ora 10:00, intră în vigoare și o informare meteorologică de instabilitate atmosferică temporar accentuată, care este valabilă 24 de ore.

„În intervalul menționat, în estul și sud-estul țării, dar și în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25...40 l/mp”.

Caniculă în Capitală

În București, vremea va fi caniculară, joi, cu disconfort termic ridicat. Conform prognozei speciale pentru București, sunt așteptate furtuni, dar spre seară.

„Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu dezvoltări noroase convective mai ales în orele serii, când vor fi posibile vijelii puternice, cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Temperatura maximă va fi de 36…37 de grade, iar cea minimă de 19…20 de grade”, mai transmite ANM.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇