De duminică, vine frigul! Meteorologi: Temperaturile vor scădea cu peste 10 grade de la o zi la alta. Urmează două săptămâni cu vreme mai rece decât în mod normal

De duminică, vine frigul! Meteorologi: Temperaturile vor scădea cu peste 10 grade de la o zi la alta. Urmează două săptămâni cu vreme mai rece decât în mod normal

După un weekend cu aproape 30 de grade, toamna vine cu adevărat începând de săptămâna viitoare. Meteorologii prognozează că vremea se va răci deodată, iar temperaturile vor scădea cu mai mult de 10 grade de la o zi la alta. Vântul va accentua senzaţia de frig.

În plus, vor veni şi ploi, iar la munte chiar lapoviță și ninsoare. ANM prognozează două săptămâni cu vreme mai rece decât în mod normal şi va ploua mult.

”Vorbim de alternanțe termice semnificative. Dacă în a doua parte a acestei săptămâni, inclusiv duminică, temperaturile maxime vor putea avea valori de până la 29 de grade, inclusiv în Capitală vor fi 27 … 29 de grade, debutul săptămânii viitoare va aduce o răcire în ceea ce privește temperaturile.

ADVERTISING

Minimele pe parcursul nopților vor fi unele destul de coborâte. Vorbim de minime negative în zonele depresionare, nordice, centrale, minus 3 – minus 4, cu cel mult – 7 grade în restul zonelor extracarpatice.

Dacă în aceste zile consemnăm valori de până la 29 de grade, ei bine debutul săptămânii viitoare aduce cel mult 10 … 16 grade. Iată diferențe cu mai mult de 10 grade față de aceste zile.

Sunt diferențe foarte mari de temperatură de la o zi la alta, dar episodul de răcire nu este unul de lungă durată. Diferențele termice vor fi mai mari de 10 grade. Sunt posibile și intensificări ale vântului și senzația de frig resimțită va fi mult mai accentuată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Trebuie însă să vorbim și de cantități de apă mai însemnate, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în zona montană înaltă și precipitații sub formă lichidă în Capitală în episodul rece”, a declarat Elena Mateescu, director general al ANM, pentru România TV.

În schimb, meteorologul Alina Șerban a vorbit la Antena 3 despre "o prăbușire de aer rece".

"De duminică însă se poate observa o prăbușire de aer rece care va determina o răcire a vremii în regiunile nordice și nord-vestice, iar la începutul săptămânii următoare, în toată țara. 

ADVERTISING

Această încălzire va fi de scurtă durată, trebuie să ne bucurăm de ea, va ține de vineri până duminică în jumătatea sudică, iar de duminică după-amiaza, duminică seara, se va răci și vor veni și ploile.

Mare atenție, la început în jumătatea nordică, apoi și în celelalte regiuni, vorbim de averse și descărcări electrice, posibil și cantități mai importante de apă. Iar de săptămâna viitoare se răcește în toată țara".

Urmează două săptămâni cu vreme mai rece decât în mod normal

Potrivit ANM, în săptămâna 16 – 23 octombrie 2023 valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile nordice. Cu excepția nord-vestului extrem al țării, unde regimul pluviometric va fi local deficitar, cantitățile de precipitații vor fi excedentare, mai ales în extremitatea de sud a teritoriului.

În săptămâna 23 – 30 octombrie 2023, temperaturile vor fi în continuare mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele nord-estice. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal la nivelul întregii țări, dar cu posibilitatea unui deficit local în nordul extrem al țării și a unui ușor excedent în sud-vest.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇