Zeci de case inundate în Bihor, unde este cod roșu de inundații (Galerie foto)

Zeci de case inundate în Bihor, unde este cod roșu de inundații (Galerie foto)

Pompierii din Bihor au intervenit deja la zeci de solicitări pentru a ajuta oamenii surprinși de ape. Județul a intrat în această după-amiază sub cod roșu de inundații, avertizarea fiind valabilă până miercuri.

Conform informațiilor ISU Bihor pentru SpotMedia.ro, 50 de pompieri intervin în șapte localități pentru gestionarea situațiilor de urgență.

inundatii-bihor2
Foto: ISU Bihor
inundatii-bihor3
Foto: ISU Bihor

În 15 gospodării din localitatea Hârșești și din 3 gospodării din Căbești pompierii au trebuit să scoată apa din curți, grădini, camere tehnice, subsoluri și bucătării de vară. Din Hârșești au fost evacuate 30 de animale și păsări (porci, vaci, iepuri, găini etc).

inundatii-bihor5
Foto: ISU Bihor
inundatii-bihor4
Foto: ISU Bihor

În Beiuș pompierii militari construiesc diguri din saci de nisip, pe străzile Biruinței și Pescarilor, pentru protejarea locuințelor.

inundatii-bihor
Foto: ISU Bihor
inundatii-bihor1
Foto: ISU Bihor

Cod roșu de inundații în Bihor și Cluj

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a extins avertizarea de cod roșu până miercuri la ora 12:00.

ADVERTISING

Potrivit hidrologilor, se vor semnala creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice aferente judeţelor Bihor şi Cluj, după cum urmează:

  • Iad - bazin superior amonte Ac. Leşu,
  • Drăgan - bazin superior amonte Ac. Drăgan (afluenţi ai Crişului Repede),
  • Crişul Negru - bazin amonte confluenţă cu râul Holod

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenţii de grad inferior ai râurilor atenţionate.

Avertizarea a intrat în vigoare la ora 16:00 și vine după ce, inițial, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare nowcasting de cod roșu de ploi torențiale în localităţile Bunteşti, Pietroasa, Rieni, Remetea, Câmpani, Curăţele, Budureasa şi Căbeşti din județul Bihor ce urma să expire marți la ora 18:00.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Amintim că întreaga ţară se află, până la ora 23:00, sub atenţionare de tip cod galben de intensificări susţinute ale vântului şi cantităţi însemnate de apă.

Săptămâna trecută, inundaţiile din Satu Mare au fost cauzate de ploi cu maxime istorice: Au căzut 50 l/mp în două ore (Foto)

Vezi și Vreme rece şi ploi frecvente, apoi ne bucurăm de 27 de grade şi soare - prognoza meteo pe două săptămâni

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇