Caniculă în 16 județe, vreme rea în restul țării

Caniculă în 16 județe, vreme rea în restul țării

Meteorologii au actualizat avertizările de tip cod galben de caniculă și cod pod portocaliu de ploi și vijelii. Astfel, de azi și până joi, sunt în vigoare mai multe atenționări.

Prima este cod galben de caniculă, valabilă azi și vizează 16 județe: Galați, Vrancea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța.

Disconfortul termic va fi ridicat în aceste județe, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități în sud-est și local în sudul țării.

ADVERTISING

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

image-6
Foto: ANM

A doua avertizare cod galben este de ploi și este valabilă de azi, de la ora 10.00, până mâine la ora 10.00.

La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tot de azi, dar de la ora 12.00, și până mâine la ora 10.00 va fi cod portocaliu de ploi. În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp.

Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

image-7
Foto: ANM

Iar de mâine, de la ora 10.00, până joi la ora 10.00 este cod galben de ploi în Oltenia, în nord-vestul Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali.

ADVERTISING

Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

image-8
Foto: ANM

Caniculă și în București

În Capitală, vremea va fi caniculară până miercuri după-amiază, de când instabilitatea atmosferică se va accentua. Marți, disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezelă (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade.

Cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă, către orele serii.

Din după-amiaza zilei de miercuri, instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi posibile averse însoțite de descărcări electrice, iar temperatura maximă va fi de aproximativ 29 de grade. Minimele termice vor fi de 17-20 de grade.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇