Alertă MAE: Ciclonul aduce cod portocaliu de ninsoare și în Bulgaria

Alertă MAE: Ciclonul aduce cod portocaliu de ninsoare și în Bulgaria

Ciclonul care vine în România aduce viscol şi la bulgari. MAE anunţă că este cod galben, dar şi cod portocaliu de ninsoare la sud de Dunăre.

Ministerul Afacerilor Externe informează românii merg în Bulgaria că, în perioada 26 - 27 ianuarie 2023, o parte însemnată a acestei ţări va fi afectată de căderi de zăpadă.

A fost emis un cod portocaliu pentru regiunile Smolian, Pazardjik, Plovdiv şi Blagoevgrad. Va fi strat de zăpadă de până la 30 – 35 cm. Se pot forma şi troiene de zăpadă.

Pentru regiunile Sofia - regiune, Sofia - capitală, Kjustendil, Pernik, Loveci, Vraţa, Montana, Kârdjali şi Haskovo s-a emis un cod galben de ninsoare şi se va forma un strat de zăpadă de aproximativ 10 cm.

MAE le recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia din zonele respective, iar şoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului.

Pe perioada instituirii codurilor meteo este posibil ca, prin decizia autorităţilor bulgare, unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

  • cu privire la starea vremii - pe site-ul www.weather.bg;
  • cu privire la starea actuală a drumurilor - pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
  • cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei "Vămi" din R. Bulgaria - www.customs.bg;
  • cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL - pe site-ul www.bgtoll.bg;
  • cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare - pe site-ul www.mvr.bg.

Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Cine se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă are la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.meteolaram.orgwww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇