În prima parte a lunii octombrie a anului 2021, costul unui coş de cumpărături cu principalele alimente de la unii dintre cei mai mari jucători din industria alimentară, în Bucureşti, era în jur de 80 de lei.
În prima parte a lunii ianuarie a acestui an, costul aceluiaşi coş de cumpărături este de aproximativ 110 lei, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor din Monitorul Preţurilor al Consiliului Concurenţei.
Practic, în mai puţin de un an şi jumătate, un bucureştean a avut o creştere de aproape 40% la acelaşi coş de cumpărături.
Spre comparaţie, salariul mediu net lunar la nivel naţional în octombrie 2021 era 3.544 de lei, iar în luna noiembrie a anului 2022, ultima pentru care există date disponibile, ajunsese la 4.141 de lei, având o creştere de 17% în Bucureşti, arată datele de la Institutului Naţional de Statistică.
Aurelian Dochia, analist economic, spunea recent că principalul factor care a dus la scumpirea alimentelor a fost creşterea preţului la energie, gazul fiind foarte important pentru producţia alimentară. În paralel, îngrăşămintele şi inputurile agricole au avut creşteri mari de preţ, atât din cauza pandemiei, cât şi post-pandemie, iar apoi din cauza războiului din Ucraina.
Mai mult, rata anuală a inflaţiei în luna decembrie a anului 2022 comparativ cu luna decembrie a anului 2021 este de 16,4%.
În ceea ce priveşte preţurile mărfurilor alimentare, acestea au crescut cu 22% în aceeaşi perioadă, conform ultimelor date ale INS. Însă asta la nivelul întregii ţări.
Cele mai mari scumpiri le-au avut zahărul, al cărui preţ a crescut cu 63% din decembrie 2021 până în decembrie 2022, untul al cărui preţ a crescut cu 45% şi uleiul (37%).