OMV Petrom a scumpit din nou carburanții - iar acesta este doar începutul

OMV Petrom a scumpit din nou carburanții - iar acesta este doar începutul

OMV Petrom a scumpit carburanții, marți, cu 9 bani pe litru, aceasta fiind cea mai mare creștere de preț a benzinei și motorinei operate de liderul pe piața de distribuție a combustibililor din România de la începutul anului. Iar așa cum se întâmplă de obicei, cel mai probabil celelalte companii din domeniu îi vor urma exemplul.

Astfel, în Capitală, prețul unui litru de motorină standard a ajuns să fie cuprins între 7,69 și 7,72 la stațiile Petrom, iar un litru de benzină standard costă între 6,53 și 6,59 de lei, potrivit datelor compilate de Profit.ro.

ADVERTISING

La stațiile OMV, prețul unui litru de motorină standard a ajuns să fie cuprins între 7,77 și 7,80, în timp ce un litru de benzină costă între 6,54 și 6,68 de lei, conform sursei citate.

Astfel, față de prețurile afișate duminică, 22 ianuarie, acestea sunt mai mari cu 9 bani/litru.

Scumpirile la carburanți se țin lanț după eliminarea compensării de 50 de bani și a creșterii accizelor la 1 ianuarie. În noaptea de Anul Nou, prețul benzinei a crescut cu 36 bani/l, iar cel al motorinei cu 38 bani/l. Apoi, succesiv au avut loc mai multe scumpiri, în medie cu 5 bani/litru, la toate companiile.

ADVERTISING

Creșterile de prețuri la pompă din aceste zile au loc în contextul creșterii cotațiilor internaționale ale petrolului Brent, relevant pentru piața europeană. Aceasta a urcat de la 77,84 de dolari/baril, cât era pe 4 ianuarie, la 87,96 dolari/baril, pe 24 ianuarie, fiind cea mai mare din ultimele două luni, notează Economedia.

Însă viitorul apropiat nu ne rezervă surprize plăcute, ba din contră. În curând va intra în vigoare embargoul impus de UE importului pe mare de produse petroliere din Rusia, iar rafinăria Petromidia (responsabilă pentru 40% din capacitatea de rafinare de pe teritoriul României), operată de Rompetrol, își va reduce capacitatea de producție, pentru a efectua lucrări de mentenanță și modernizare.

ADVERTISING

Amintim că OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, în urma anunţului companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în ordonanţa prin care acesta a fost implementat în legislaţia autohtonă.

În aceste condiţii, şeful Fiscului anunță verificări „la sânge” la companiile care trebuie să achite taxa de solidaritate. Dacă OMV nu plătește, o va executa silit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇