2020, unul dintre cei mai călduroși ani înregistrați vreodată

2020, unul dintre cei mai călduroși ani înregistrați vreodată

Anul trecut a fost unul dintre cei mai călduroşi trei ani înregistraţi vreodată, a confirmat joi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

Temperatura medie globală a atins 14,9 grade, adică cu 1,2 grade peste nivelurile observate înainte de revoluţia industrială în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a declarat agenţia și ONU cu sediul la Geneva, relatează dpa.

Temperaturile medii pentru 2020, 2019 şi 2016 sunt aproape identice, potrivit datelor globale compilate de agenţiile de meteorologie europene, britanice, japoneze şi americane.

ADVERTISING

Anul extremelor climatologice

Căldura de anul trecut a fost înregistrată în pofida apariţiei fenomenului "La Nina", caracterizat prin temperaturi neobişnuit de scăzute în regiunile ecuatoriale ale Oceanului Pacific şi asociat cu inundaţii şi episoade de secetă.

"Acesta este un indiciu clar că semnalul global generat de schimbările climatice induse de om este acum la fel de puternic ca forţa naturii", a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat că toate regiunile au cunoscut fenomene meteorologice extreme fără precedent.

"Ne îndreptăm spre o creştere catastrofală a temperaturii de 3 până la 5 grade Celsius în acest secol", a avertizat Guterres, îndemnând lumea să facă din protejarea mediului principala prioritate pentru acest secol.

ADVERTISING

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇