O bucată s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume. Ce se întâmplă cu monstrul de gheață care amenință o insulă ce abundă de viață

O bucată s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume. Ce se întâmplă cu monstrul de gheață care amenință o insulă ce abundă de viață

NASA anunța recent că aisbergul A68a amenință o insula britanică populată de o colonie de pinguini. Numai că recent din acesta s-a desprins o bucată, iar traiectoria i-a fost ușor schimbată, au anunțat oamenii de știință care îl monitorizează.

În ultimele săptămâni, aisbergul numit A68a s-a apropiat periculos de mult de insula Georgia de Sud din Atlanticul de Sud, punând în pericol accesul crucial la ocean pentru populațiile de pinguini și foci de pe insulă.

Insula este locuită de milioane de lei de mare, pinguini gentoo și regali, albatroși și alte păsări de apă, arată Science Alert.

ADVERTISING

Însă, pe măsură ce aisbergul uriaș se apropia de marginea de vest a insulei, curenții marini puternici l-au determinat să facă o întoarcere de aproape 180 de grade, a explicat Geraint Tarling, om de știință de la British Antarctic Survey.

În urma întoarcerii, aisbergul s-a rupt în două, la numai 50 de kilometri depărtare de coasta de vest a insulei.

Bucata mai mică, desprinsă din asibserg, botezată A68D, se îndepărtează momentan de bucata originală. Pentru moment dimensiunile sale nu au fost estimate.

ADVERTISING

Vezi și Un aisberg uriaș se îndreaptă către o insulă din Atlantic care e doar puțin mai mare decât el (Video)

Cât despre aisbergul original, acesta se îndreaptă spre sud-est, acolo unde, cel mai probabil, va fi influențat de un alt curent marin, care îl va trimite spre coasta de est a insulei.

Oamenii de știință au avertizat că Georgia de Sud nu este în afara pericolului încă și că alte bucăți se pot rupe din asibserg, putând cauza un dezastru ecologic pe insulă.

A68a s-a desprins dintr-o calotă glaciară din Antarctica în 2017, iar de atunci a continuat să plutească în voia valurilor. Pe măsură ce se deplasa spre Georgia de Sud, cercetătorii au devenit tot mai îngrijorați că bucata uriașă de gheață ar putea distruge complet viața marină a insulei.

ADVERTISING

Există posibilitatea ca aisbergul să rămână blocat pe țărmul insulei, timp de 10 ani. În acest caz, pinguinii și focile nu ar mai avea acces la ocean pentru a vâna pești și krili pentru puii lor. În lipsa hranei, ar muri.

Citește și Încotro se îndreaptă cel mai mare aisberg din lume, de peste 4.000 de km2? Multe specii sunt în pericol


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇