Zimbri aduși în Caraș din Germania și Suedia, în cadrul unui proiect cofinanțat de UE (Foto)

Zimbri aduși în Caraș din Germania și Suedia, în cadrul unui proiect cofinanțat de UE (Foto)
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

14 zimbri au fost aduşi în România din Germania şi Suedia, în cadrul unui proiect intitulat ”LIFE with Bison”, cofinanţat de Uniunea Europeană, care îşi propune translocarea a 40 de zimbri în următorii cinci ani, pentru a creşte populaţia din Munţii Ţarcu, până în 2029, la peste 250 de exemplare.

România are, în prezent, aproximativ 300 de zimbri aflaţi în libertate, dispersaţi în Munţii Ţarcu, Parcul Vânători-Neamţ şi Munţii Făgăraş.

Rewilding România, în parteneriat cu WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), a supravegheat translocarea celor 14 zimbri în Carpaţii Meridionali, marcând primele transporturi din programul ”LIFE with Bison”, precum şi 10 ani de la sosirea primilor zimbri în Munţii Ţarcu.

ADVERTISING

Cei 14 zimbri au fost translocaţi în România prin două transporturi (unul din Germania, cu 10 zimbri venind de la centrele Kiel, Sababurg, Wielburg şi Donaumoos, şi unul din Suedia, cu 4 zimbri de la centrul Avesta).

Cele două operaţiuni au fost asigurate de Hunland, companie specializată în transport de animale, şi au inclus opriri regulate pentru a asigura bunăstarea zimbrilor.

Animalele se află în prezent într-o zonă special amenajată, unde urmează să fie monitorizaţi de către rangeri şi medicul veterinar, pentru a li se asigura o tranziţie lină la noul mediu.

zimbru-inchis
Foto: Facebook/WWF România

După 21 de zile, animalele se vor alătura populaţiei existente de zimbri liberi din Munţii Ţarcu şi vor contribui la sporirea diversităţii genetice.

ADVERTISING

”Reintroducând specii cheie, precum zimbrii, permitem naturii să-şi urmeze cursul. Zimbrii sunt esenţiali nu doar pentru ecosistem, ci şi pentru dezvoltarea socio-economică a regiunii. Rewilding România îşi propune să restaureze procesele naturale, dar şi să crească potenţialul de turism şi să îmbunătăţească nivelul de trai al comunităţilor locale. Ne bucurăm să fi parcurs deja o treime din călătoria noastră de 5 ani în acest program”, a declarat Marina Drugă, Team Leader Rewilding Romania şi manager tehnic al Proiectului ”LIFE with Bison”.

zimbru-wwf
Foto: Facebook/WWF România

Proiectul este un efort de colaborare care implică Rewilding România, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), Rewilding Europe, WeWilder, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane (ICDCRM) şi primăriile comunelor Armeniş, Teregova şi Cornereva din Caraş-Severin.

ADVERTISING

”LIFE with Bison” face parte dintr-o iniţiativă mai amplă de a asigura diversitatea genetică şi sustenabilitatea populaţiei de zimbri din România.

Acesta îşi propune să implementeze noi măsuri de coexistenţă şi să dezvolte un Plan Naţional de Acţiune pentru conservarea zimbrilor.

Proiectul implică şi alte iniţiative de reintroducere a zimbrilor în România, gestionate de Fundaţia Conservation Carpathia şi Romsilva, precum şi diverse instituţii ale statului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇