Zelenski la COP27: Planeta nu-şi poate permite un singur foc de armă

Zelenski la COP27: Planeta nu-şi poate permite un singur foc de armă

Planeta „nu-şi poate permite un singur foc de armă”, a declarat marţi într-un mesaj video către conferinţa COP27 preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, acuzând Rusia că a deturnat „acţiunile colective” necesare împotriva schimbării climatice.

„Există cei pentru care schimbarea climatică este numai retorică, marketing (…) Ei sunt cei care împiedică realizarea obiectivelor climatice”, a declarat preşedintele ucrainean la finalul celor două zile ale summitului de la Sharm el-Sheikh, în Egipt, relatează AFP.

ADVERTISING

"Sunt cei care, în birourile lor, îşi bat joc de cei care se luptă pentru a salva viaţa pe planetă, susţinând în acelaşi timp în public acţiunea pentru natură.

Sunt cei care lansează războaie de agresiune, când planeta nu-şi poate permite un singur foc de armă pentru că are nevoie de o acţiune colectivă", a adăugat el

"Nu putem avem o politică privind clima eficientă fără pace pe Terra, pentru că naţiunile se gândesc numai să se protejeze ele însele, aici şi acum, de ameninţările generate de agresiunea rusă.

ADVERTISING

Trebuie să-i oprim pe cei care, prin războiul lor ilegal, distrug capacitatea lumii de a lucra unită pentru un obiectiv comun", a adăugat el, evocând în special crizele alimentare şi energetice legate de acest război, dublate de o relansare a anumitor centrale pe cărbune.

Evocând în special distrugerea pădurilor ucrainene după invazia rusă de la sfârşitul lui februarie, el a făcut apel la lume să susţină crearea unei "platforme mondiale pentru a evalua impactul acţiunilor militare asupra climei şi mediului". Un subiect care va fi discutat miercuri, în cadrul unei eveniment organizat de Ucraina la COP27.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇