Un urs a fost ucis pe lună de la adoptarea legii care permite asta mai ușor. Ministrul Mediului: Temerile de abuz au fost nefondate

Un urs a fost ucis pe lună de la adoptarea legii care permite asta mai ușor. Ministrul Mediului: Temerile de abuz au fost nefondate

Ministerul Mediului anunţă, vineri seară, că, într-un an şi jumătate de la adoptarea OUG care permite intervenţia rapidă în cazul urşilor, au existat 418 intervenţii, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre alungarea animalelor. În 19 cazuri s-a impus uciderea animalului.

„În 21 iulie 2021, Guvernul României a adoptat, la propunerea MMAP, OUG 81/2021, care reglementează intervenţia imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora, prin alungare, relocare sau extragere. Scopul principal al actului normativ este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală a persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice”, a transmis, vineri seară, Ministerul Mediului.

ADVERTISING

Instituţia a precizat că, iniţial, OUG s-a referit exclusiv la intervenţii în intravilanul localităţilor, dar, la momentul aprobării în Parlament, forul legislativ a decis extinderea prevederilor acesteia şi la extravilan.

„La exact un an şi jumătate de la adoptarea actului normativ, centralizatorul acţiunilor derulate indică un total de 418 intervenţii, dintre care: alungări: 347, relocări: 52, extrageri: 19”, a mai transmis Ministerul Mediului.

Asta înseamnă însă o medie de 1 urs ucis pe lună. Ministrul Tanczos Barna a precizat că este vorba despre peste 400 de situaţii în care, dacă nu s-ar fi intervenit, bunurile, integritatea sau chiar viaţa cetăţenilor s-ar fi putut afla în pericol.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Este îmbucurător că majoritatea covârşitoare a intervenţiilor se soluţionează prin alungare sau relocare. Din păcate, există şi situaţii în care singura soluţie este extragerea, însă numărul mic de astfel de intervenţii demonstrează că temerile unora cu privire la eventuale nereguli sau abuzuri, exprimate la momentul adoptării OUG, au fost total nefondate, şi că măsura pe care am luat-o a fost cea corectă. Soluţia pe termen lung rămâne însă managementul activ al acestei specii, cu măsuri multiple, bazate pe analize ştiinţifice clare şi fără echivoc”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

ADVERTISING

Ministerul a mai precizat că, în 4 aprilie 2022, a fost emis Ordinul care stabileşte nivelul maxim de intervenţie şi prevenţie în cazul speciei urs brun.

„De altfel, MMAP are, conform legii 407/2006, obligaţia de a acorda nivel de intervenţie şi prevenţie anual, pentru prevenirea pagubelor şi accidentelor la speciile pentru care vânătoarea este interzisă. Potrivit aceleiaşi prevederi, nivelul prevenţiei se aprobă până cel târziu pe data de 15 mai a fiecărui an. În 2022, în urma recomandării Grupului de lucru pentru conservarea carnivorelor mari din România, numărul maxim al cotelor de intervenţie a fost stabilit la 140 de exemplare, un număr de 88 de derogări fiind realizate. Restul cotelor au fost redistribuite în zonele cu cele mai multe pagube raportate”, a mai transmis ministerul.

Instituţia explică faptul că, deoarece vânătoarea la specia urs este interzisă în România, acţiunile de intervenţie şi prevenţie se pot realiza numai de personalul tehnic de specialitate al gestionarilor fondurilor de vânătoare, şi numai în condiţiile prevăzute de lege.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇