Un judecător american a decis că albinele pot fi considerate pești

Un judecător american a decis că albinele pot fi considerate pești

Un judecător american a decis că albinele pot fi considerate pești, ceea ce permite statului California să aplice măsuri de protecție pentru albinele aflate în pericol de dispariție.

Decizia a venit în urma unui proces intentat de mai multe grupuri de agricultori, pentru că autorităţile au vrut să listeze patru specii de albine în Legea Protecţiei Speciilor pe Cale de Dispariţie din California (CESA), relatează The Independent.

Ce legătură au albinele cu peștii

Judecătorul a întors decizia unei instanțe inferioare și a stabilit că albinele amenințate cu dispariția sau aflate în pericol pot fi puse pe lista CESA în categoria peștilor, întrucât aceștia sunt nevertebrate.

ADVERTISING

Conform CESA, "specie în pericol" poate fi pasăre, mamifer, pește, amfibian, reptilă sau plantă. Această definiție lăsa, însă, fără protecție alte specii amenințate cu dispariția, precum insectele.

În schimb, Codul de pescuit al statului California definește ca "pește" speciile sălbatice de pești, moluștele, crustaceele, nevertebratele și amfibienii. Definiția extinde limitele termenului "pește" - puțini oameni ar spune că un crab este un pește, de exemplu. Această categorie extinsă le permite autorităților din California să protejeze crevetele de apă proaspătă, o specie care trăiește doar în acest stat și este amenințată de dezvoltarea umană.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În cazul albinelor, instanța superioară trebuia să decidă dacă albinele pot fi considerate "nevertebrate", conform definiției pe care o au peștii.

"Un pește, așa cum este înțeles în limbajul de zi cu zi, desigur, trăiește într-un mediu acvatic", se arată în motivarea Curții.

Totuși, definiția termenului "pește" include cel puțin un nevertebrat terestru, melcul de perie Trinity. Acest exemplu i-a permis instanței să decidă că "pește" nu este un termen care trebuie să se limiteze la speciile acvatice și că nevertebratele terestre, precum albinele, pot fi și ele trecute sub protecția legii.

ADVERTISING

S-a făcut dreptate pentru bondari

"E o zi mare pentru bondarii din California", a spus Pamela Flick, de la asociația Defenders of Wildlife, unul dintre inculpații din acest caz.

"Decizia de azi confirmă că protecțiile Actului de protejare a speciilor amenințate din California se aplică tuturor speciilor native aflate în pericol și este esențial să protejăm renumita biodevirsitate a statului nostru", a adăugat ea.

"Decizia Curții permite Californiei să protejeze unii dintre cei mai amenințați polenizatori, un pas care va contribui la reziliența ecosistemelor native ale statului și a fermelor", și-a arătat satisfacția pentru acest verdict Sarina Jepsen, de la organizația non-profit Xerces Society, implicată, de asemenea, în proces.

Multe insecte precum albinele se confruntă cu amenințări tot mai puternice, de la pesticide și până la schimbările climatice. 28% din bondarii din America de Nord sunt pe cale de dispariție, arată Xerces Society.

Încălzirea climei și pierderea habitatului decimează populațiile de insecte în toată lumea, fenomen care poate avea afecta grav polenizarea și sursele de hrană pentru alte specii, inclusiv pentru omenire.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇