O petiție pentru salvarea albinelor a strâns peste 1 milion de semnături și poate schimba agricultura din UE

O petiție pentru salvarea albinelor a strâns peste 1 milion de semnături și poate schimba agricultura din UE

O petiţie europeană care vizează salvarea albinelor a reuşit să strângă numărul de semnături necesar pentru a fi examinată de Comisia Europeană.

Iniţiativa ‘Salvaţi albinele şi fermierii’ a depăşit miercuri pragul de 1 milion de semnături, potrivit website-ului său. Termenul pentru strângerea acestor semnături expiră joi, relatează DPA.

„Faptul că am reuşit acest lucru în pofida restricţiilor masive cauzate de criza COVID-19 arată cât de mulţi oameni cer o schimbare a politicii agricole”, a declarat Veronika Feicht, reprezentantă a Institutului pentru mediu din Munchen, unul dintre organizatorii acestei campanii.

Petiţia solicită ca legislaţia UE să renunţe gradual la pesticidele sintetice, să revină la biodiversitate şi să nu mai pună accentul pe agricultura la scară industrială.

Iniţiativa cetăţenească europeană a fost introdusă de Tratatul de la Lisabona. Aceasta permite unui milion de cetăţeni din cel puţin un sfert dintre statele membre UE să invite Comisia Europeană să prezinte propuneri legislative în domeniile de competenţă ale executivului comunitar.

Regulamentul UE privind iniţiativa cetăţenească europeană a fost adoptat la 16 februarie 2011. Totuşi, la cererea statelor membre care au avut nevoie de timp pentru a institui mecanisme de certificare a declaraţiilor de susţinere, cetăţenii au putut lansa iniţiative astfel de iniţiative abia de la 1 aprilie 2012.

citizen

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇