Țara din Europa care va ucide 20% din urșii bruni într-o vânătoare anuală

Țara din Europa care va ucide 20% din urșii bruni într-o vânătoare anuală

Autoritățile din Suedia au eliberat licenţe pentru uciderea a 20% din populaţia sa de urşi bruni în cadrul vânătorii anuale din ţară, care începe miercuri, în ciuda îngrijorărilor ecologiştilor.

Oficialii au acordat autorizaţii pentru sacrificarea a puţin sub 500 de urşi bruni de către vânători. Conform cifrelor oficiale, această cifră echivalează cu aproximativ 20% din populaţia totală şi ar reduce numărul de urşi din Suedia la aproximativ 2.000 – o scădere de aproape 40% din 2008, potrivit The Guardian.

ADVERTISING

Numărul mare de licenţe eliberate a alarmat ecologiştii, care spun că populaţiile de prădători mari din Europa s-ar putea prăbuşi în unele ţări fără o protecţie adecvată.

„Este o pură vânătoare de trofee”, a declarat Magnus Orrebrant, preşedintele Asociaţiei suedeze a carnivorelor. „Gestionarea faunei sălbatice în Suedia constă în uciderea animalelor în loc să le conservăm cât mai bine posibil”.

Urşii bruni au fost vânaţi aproape până la dispariţie în Suedia în anii 1920, dar, datorită unei gestionări atente, populaţia s-a refăcut până la un vârf de aproximativ 3.300 în 2008.

ADVERTISING

Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, un număr tot mai mare de urşi au fost vânaţi, ajungându-se la un record de 722 de exemplare ucise anul trecut.

În acest an, au fost eliberate licenţe pentru împuşcarea a 486 de urşi, iar un număr nedeterminat de urşi ar putea fi împuşcaţi acolo unde se consideră că aceştia reprezintă o ameninţare pentru animalele de fermă.

În noiembrie 2022, o nouă lege a conferit asociaţiilor locale de vânătoare mai multă putere pentru a supraveghea gestionarea prădătorilor mari, inclusiv a urşilor. În ultimii ani, sute de lupi şi de râşi au fost, de asemenea, sacrificaţi, alimentând îngrijorarea ecologiştilor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇