România și Bulgaria vor să facă Dunărea navigabilă aproape tot anul - proiect pe fonduri europene

România și Bulgaria vor să facă Dunărea navigabilă aproape tot anul - proiect pe fonduri europene
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Bulgaria şi România au pregătit un proiect comun pentru a îmbunătăţi navigaţia pe Dunăre, a anunţat Ministerul Transporturilor de la Sofia.

Proiectul FAST Danube 2, care a fost prezentat pentru a beneficia de finanţare prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei, prevede implementarea de soluţii tehnice pe sectorul comun româno-bulgar al Dunării care vor îmbunătăţi condiţiile de navigaţie şi siguranţa traficului.

"În doar câteva luni, am demarat acţiuni concrete cu privire la două proiecte cheie cu România, care timp de mai mulţi ani au fost doar în stadiul de wishful thinking", a declarat ministrul bulgar al Transporturilor, Georgi Gvozdeikov, la ceremonia de semnare a documentelor.

ADVERTISING

Potrivit lui Gvozdeikov, cele două ţări lucrează în mod activ la îmbunătăţirea conectivităţii de transport în regiunea Dunării.

"Această investiţie este importantă pentru că va face râul navigabil timp de 340 de zile pe an, în loc de 280 de zile în prezent, şi asta este un avantaj pentru afaceri", a subliniat Gvozdeikov.

Ministerul Transporturilor din Bulgaria şi cel din România au depus o cerere comună la Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA). Valoarea orientativă a proiectului este de 230 de milioane de euro, din care partea de grant este de până la 85%. Rezultatele procedurii de evaluare a proiectului sunt aşteptate în luna iulie 2024.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe partea românească, coordonatorul proiectului este Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, în timp ce pe partea bulgară partenerul este Agenţia Executivă pentru Explorarea şi Întreţinerea Fluviului Dunărea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇