Pretul certificatelor pentru carbon din Europa a atins un maxim record

Pretul certificatelor pentru carbon din Europa a atins un maxim record

Contractele de referinţă pentru carbon din Europa au atins, miercuri, un nou record de 73,18 euro pe tonă, după ce viitorul guvern de coaliţie al Germaniei a declarat că va împiedica preţurile carbonului din ţară să scadă sub 60 de euro/tonă.

Germania, care emite cel mai mult dioxid de carbon din Europa, a declarat că va implementa măsura în cazul în care Uniunea Europeană nu poate conveni asupra unui preţ minim în sistemul său de comercializare a certificatelor de emisii, transmite Reuters.

Cursa către reducerea emisiilor nu s-a încheiat

Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) al UE, care obligă producătorii, companiile electrice şi companiile aeriene să plătească pentru fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o emit, este esenţial pentru eforturile UE de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu 55% faţă de nivelul din 1990, până în 2030.

Eforturile anterioare ale unor state UE, cum ar fi Franţa, de a implementa un preţ minim în sistem nu au reuşit să câştige sprijin în rândul tuturor ţărilor membre.

Susţinătorii unui nivel minim de preţuri arată că asta că ar ajuta companiile să le ofere mai multă încredere să investească în tehnologii cu emisii reduse de carbon, în timp ce cei care se opun, cum ar fi ţările care utilizează cărbune, se tem că ar putea exercita o presiune prea mare asupra industriilor lor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇