2021 va avea a doua cea mai mare creștere din istorie a emisiilor de carbon. Încercând să-și revină după COVID, economia nu mai ține cont de mediu

2021 va avea a doua cea mai mare creștere din istorie a emisiilor de carbon. Încercând să-și revină după COVID, economia nu mai ține cont de mediu

După ce 2020 a fost anul cu cea mai mare scădere a emisiilor de carbon din istorie, pentru că lumea a încremenit odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19, eforturile de a recupera pierderile economice ar urma să inverseze situația.

Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) avertizează că previziunile arată că anul acesta va fi înregistrată a doua cea mai mare creștere din istorie a emisiilor de carbon. Recordul a fost înregistrat acum 10 ani, când lumea a forțat revenirea economică după criza financiară, fără a ține cont de mediu.

ADVERTISING

Mare parte din emisiile de CO2 de anul acesta vin din folosirea cărbunelui în Asia, dar și în SUA. Iar asta e cu atât mai îngrijorător cu cât cărbunele a devenit acum o sursă de energie mai scumpă decât cele regenerabile.

”Este șocant și ne îngrijorează. Pe de-o parte, guvernele spun că printre prioritățile lor e combaterea schimbărilor climatice, dar în același timp vedem a doua cea mai mare creștere de emisii de carbon din istorie. Este dezamăgitor”, a declarat pentru The Guardian Fatih Birol, directorul executiv al IEA.

ADVERTISING

Creșterea aceasta are loc în condițiile în care oamenii de știință au avertizat că emisiile trebuie reduse cu 45% în acest deceniu, ca să nu înregistrăm o încălzire globală mai mare de 1,5 grade Celsius.

Birol spune că e clar că am început cu stângul în împlinirea acestui obiectiv. În 2010, nivelul emisiilor de CO2 a crescut cu peste 6%, când măsurile de revenire economică au fost axate în jurul celor mai ieftini combustibili fosili, care sunt și cei mai poluanți.

”Suntem pe cale să repetăm greșelile. Sunt mai dezamăgit acum decât am fost în 2010”, a subliniat Birol.

ADVERTISING

Situația vine în contextul în care nivelul emisiilor a scăzut cu 7% în 2020, fiind unul dintre efectele benefice ale măsurilor de carantinare luate în întreaga lume. Dar deja spre finalul anului trecut emisiile de CO2 reveniseră la cotele pre-pandemie.

Creșterea e preconizată că va fi și mai mare odată ce zborurile vor reveni cât de cât la normal.

Raportul vine în ajunul summi-tului pe climă convocat de președintele american Joe Biden, la care vor participa liderii din peste 40 de țări.

”Dacă guvernele iau măsuri imediate, mai ales având în vedere că sunt disponibile acum o mulțime de tehnologii ieftine pentru energie curată, am putea să transformăm această dezamăgire într-un lucru bun”, adaugă Birol.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇