Premiile europene pentru energie durabilă 2024 recompensează campionii energiei curate

Premiile europene pentru energie durabilă 2024 recompensează campionii energiei curate
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Trei persoane și proiecte remarcabile au câștigat Premiile europene pentru energie durabilă 2024, fiind distinse pentru inovația și realizările lor în domeniul eficienței energetice și al surselor regenerabile.

Câștigătorii au fost desemnați printr-un vot public online la trei categorii: Inovație, Acțiune energetică locală și Femeie în energie. Premiile le-au fost decernate de către comisarul european pentru energie Kadri Simson și membrii juriului la nivel înalt, la ceremonia premiilor Săptămânii europene a energiei durabile (EUSEW) din 11 iunie, de la Bruxelles.

ADVERTISING

Arhitecta portugheză Rita Gomes a câștigat premiul la categoria Woman in Energy, pentru start-up-ul său Seenergy, pionier în utilizarea soluțiilor de energie regenerabilă integrate în obiectele de uz casnic.

Compania folosește celule solare colorate care imită procesul de fotosinteză în plante, transformând lumina în electricitate fără lumina directă a soarelui. Odată colectată, energia este stocată într-o baterie integrată în mobilier și poate fi folosită pentru a încărca dispozitive sau a alimenta lumini prin porturile USB.

Asociația des Centrales Villageoises, o rețea de cooperative locale franceze, a ocupat primul loc la categoria Acțiunea Energetică Locală. Rețeaua, susținută de programul LIFE al Uniunii Europene, reunește cetățeni, municipalități și întreprinderi locale pentru a dezvolta proiecte la scară locală, oferind asistență tehnică, economică și juridică inițiativelor energetice conduse de comunitate.

ADVERTISING

PHOTORAMA, proiect finanțat de programul UE Orizont 2020, având ca obiectiv îmbunătățirea reciclării panourilor fotovoltaice, a fost câștigătorul la categoria Inovație. Proiectul reunește parteneri din toată Europa pentru a îmbunătăți reciclarea panourilor fotovoltaice (PV) și recuperarea materiilor prime, dezvoltând un model circular care poate reduce decalajul dintre industria de producție și cea de reciclare.

Rita-Gomez
Foto: EUSEW

Premiile europene pentru energie durabilă (EUSEW Awards) oferă recunoaștere persoanelor și proiectelor remarcabile pentru inovația și eforturile lor în eficiența energetică și sursele regenerabile.

ADVERTISING

Săptămâna europeană a energiei durabile (EUSEW), cel mai mare eveniment anual dedicat surselor regenerabile și utilizării eficiente a energiei din Europa, s-a desfășurat în perioada 11-13 iunie, cu tema "Soluții net zero pentru o Europă competitivă". Evenimentul a reunit autorități publice, companii private, ONG-uri și consumatori pentru a promova inițiative care accelerează decarbonizarea prin tehnologii și soluții verzi către o tranziție echitabilă și justă pentru oameni și afaceri competitive.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇