Ordinul care dă liber la omorât urși a fost publicat în Monitorul Oficial

Ordinul care dă liber la omorât urși a fost publicat în Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Mediului, pentru aprobarea nivelului de intervenţie şi de prevenţie în cazul speciei urs brun, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Numărul maxim de derogări aplicabile la nivel naţional în cazul speciei urs brun este de 220 de exemplare, din care nivel de prevenţie — 140 de exemplare, nivel de intervenţie — 80 de exemplare.

Nivelul de prevenţie reprezintă numărul de urşi care pot fi împuşcaţi în scopul prevenirii pagubelor şi atacurilor asupra populaţiei umane pe care aceste animale le pot produce.

ADVERTISING

Nivelul de intervenţie reprezintă numărul de urşi ce pot fi omorâţi în cazurile în care nu pot fi aplicate prevederile OUG 81/2021, care se referă la prevenirea şi combaterea atacurilor urşilor asupra persoanelor şi bunurilor acestora.

Potrivit Ministerului Mediului, ordinul reglementează "condiţiile de implementare a derogărilor de la statutul de specii strict protejate, stabilit prin legislaţia naţională de mediu în vigoare (cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă), iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor menţionate într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Situaţiile în care se aplică prevederile acestui ordin de ministru sunt: prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, a animalelor domestice şi pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri, precum şi în interesul sănătăţii şi securităţii publice. Măsurile reglementate în vederea soluţionării situaţiilor descrise mai sus vizează capturarea, deţinerea şi transportul în scopul relocării al exemplarelor de urs brun, precum şi recoltarea acestora în oricare din stadiile ciclului lor biologic (adică omorârea chiar şi a puilor - n.red.).

ADVERTISING

Ordinul a fost stabilit "în urma a numeroase consultări cu părţile interesate şi cu avizul Academiei Române", subliniază Ministerul Mediului.

Conform Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, Ministerul Mediului are obligaţia să emită anual cote de intervenţie şi cote de prevenţie.

"Acest proiect de ordin a fost elaborat având în vedere prevederile Directivei Consiliului 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale şi a faunei şi florei sălbatice (Directiva Habitate). În concordanţă cu prevederile art. 16 al Directivei, ţările pot face anumite derogări de la prevederile menţionate mai sus în anumite condiţii speciale. Însă, aşa cum am mai spus, dincolo de conservarea speciei de urs brun, de protejare a biodiversităţii, eu cred că trebuie să ne gândim şi la oameni”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Dincolo de acest ordin, Ministerul Mediului derulează proiectul «Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România».

Obiectivele acestui proiect sunt:

  • determinarea mărimii populaţiei şi stabilirea numărului de indivizi la nivel naţional, regional şi local, realizate prin studii genetice;
  • reducerea conflictelor om-urs prin achiziţionarea şi instalarea unor sisteme de protecţie a animalelor domestice, a culturilor agricole şi a bunurilor materiale.

"România îşi propune asigurarea unui management adaptiv zonal pentru speciile de carnivore mari, în vederea realizării coexistenţei om-urs, precum şi reducerea numărului de conflicte”, a mai spus ministrul Mircea Fechet.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇