Oraşele americane de coastă intră rapid la apă

Oraşele americane de coastă intră rapid la apă

Nivelul mării ar putea să crească în următorii 30 de ani în Statele Unite cât a crescut în ultimii 100 de ani, arată un raport realizat de agenţii americane ca NASA şi Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA).

Oamenii de ştiinţă sunt tot mai convinşi că nivelul mării de-a lungul coastelor Statelor Unite va creşte până în 2050 cu 25 până la 30 de centimetri peste cel de astăzi, iar implicaţiile sunt uriaşe, potrivit documentului citat de CNN.

“Acest raport este o trezire la realitate pentru Statele Unite, dar cu o parte bună. Ne oferă informaţiile necesare pentru a acţiona acum în aşa fel încât să fim cât mai bine pregătiţi pentru viitor”, spune Rick Spinrad, şeful NOAA.

ADVERTISING

O asemenea creştere va avea ca rezultat inundaţii mai dese în zonele de coastă. Frecvenţa acestor fenomene aproape că s-a dublat în oraşe de coastă ca New York, Washington şi Miami din anul 2000 până în prezent.

Creşterea nivelului mării amplifică impactul uraganelor şi eroziunea costieră.

Impactul va fi unul direct pentru milioanele de oameni care trăiesc de-a lungul coastei, dar vor exista şi efecte în cascadă, în condiţiile în care restul ţării depinde de produsele care intră prin porturile din zonele afectate, avertizează cercetătorii.

ADVERTISING

Mai departe de anul 2050, creşterea nivelului mării în zonele de coastă din SUA va depinde de cât de mult vor reuşi toate ţările să reducă emisiile combustibililor fosili şi să limiteze creşterea temperaturii globale, se mai arată în raport.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇