O ursoaica şi puii ei care aveau bârlog la Izvoru Mureşului au fost relocaţi cu succes

O ursoaica şi puii ei care aveau bârlog la Izvoru Mureşului au fost relocaţi cu succes

O ursoaică şi-a făcut bârlog şi a fătat doi pui în staţiunea Izvoru Mureşului, la mică distanţă de locuinţele oamenilor. Toţi trei au fost relocaţi, operaţiunea fiind catalogată de ministrul Mediului ca una de succes, dar extrem de dificilă şi complicată.

Animalele au fost tranchilizate şi au fost relocate pe un fond de vânătoare care nu a fost făcut public şi unde asociaţia de vânătoare din zonă va găsi cel mai bun loc pentru ca acestea să trăiască în libertate.

„Astăzi am coordonat o activitate extrem de complicată şi încheiată cu succes. Este una dintre cele mai de succes operaţiuni de relocare, datorită faptului că a fost una dificilă din cauza locaţiei: ursoaica şi puii au fost în zonă locuită, în zona unui teren de fotbal, practic, sub un teren de fotbal, cu bârlogul.

ADVERTISING

Am avut nevoie de sprijinul Jandarmeriei, de sprijinul ANSVSA şi DSV judeţean, asociaţiei de vânătoare şi al Gărzii de Mediu din judeţul Harghita. Le mulţumesc colegilor şi îi felicit pentru operativitate.

În mai puţin de 24 de ore am reuşit să emitem ordinul de relocare, am găsit soluţia ideală de tranchilizare, familia a fost mutată într-o zonă unde asociaţia de vânătoare care şi-a dat acordul să primească pe fondul acela ursoaica va găsi cea mai bună locaţie şi unde ursoaica alături de pui poate să trăiască în libertate.

ADVERTISING

Asemenea intervenţii sunt necesare şi, deşi sunt extrem de complicate procedurile, putem să fim eficienţi', a declarat Tanczos Barna.

Acesta a susţinut că este nevoie de o procedură mult mai clară în astfel de situaţii, pentru a scădea timpul de intervenţie, drept pentru care va convoca o şedinţă pe această temă în cursul săptămânii viitoare.

"Săptămâna viitoare voi convoca o şedinţă prin care vom analiza aceste proceduri, pentru că sunt extrem de multe instituţii implicate, sunt în continuare sarcini care nu sunt clare, nu sunt foarte clar stabilite instituţiile care răspund de anumite proceduri şi sunt convins că, din păcate, în următoarea perioadă o să avem şi mai multe cazuri de genul acesta şi pentru a eficientiza şi pentru a scădea timpul de intervenţie este nevoie de o procedură mult mai clară", a precizat Tanczos Barna.

ADVERTISING

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇