O nouă viață pentru o turbină eoliană veche de 20 de ani: A fost transformată într-o căsuță primitoare (Foto)

O nouă viață pentru o turbină eoliană veche de 20 de ani: A fost transformată într-o căsuță primitoare (Foto)

Compania europeană de energie Vattenfall și studioul de design Superuse au transformat o nacelă, partea superioară a unei turbine eoliene, într-o casă de mici dimensiuni, demonstrând „cum pot fi reutilizate materialele în moduri inovatoare”.

Structura are patru metri lățime, zece metri lungime și trei metri înălțime, oferind o suprafață de locuit de 35 de metri pătrați. Provine de la o turbină care a funcționat în Austria timp de 20 de ani, se precizează pe site-ul Vattenfall.

În timp ce exteriorul îi trădează funcția inițială, interiorul, cu o suprafață de aproape 35 de metri pătrați, a fost transformat într-un spațiu primitor și confortabil, pentru un sejur cel puțin, care include o bucătărie, o baie și o zonă de zi combinată cu un loc de dormit.

ADVERTISING

Casa a fost echipată cu soluții inteligente precum o pompă de căldură, panouri solare și un boiler solar. Un detaliu interesant este masa, realizată din materiale reciclate de la palele vechii turbine eoliene.

Casa din nacelă a fost expusă în cadrul evenimentului Săptămâna Designului Olandez, care se desfășoară în Eindhoven în luna octombrie.

turbina-eoliana-casa-3

Conform informațiilor Vattenfall, mii de turbine eoliene vor fi demolate sau înlocuite în următoarele decenii.

Turbinele sunt fabricate preponderent din metal sau beton, ceea ce înseamnă că sunt reciclabile, dar acest proces necesită multă energie și generează emisii.

ADVERTISING

Ideal ar fi, așadar, ca ele să fie reutilizate cu cât mai puțină prelucrare posibilă. Anul trecut, Vattenfall a invitat patru firme de design să se gândească la noi utilizări pentru turbinele eoliene care și-au încheiat durata de funcționare.

Casa din Eindhoven a fost proiectată de designerii de la Superuse, care au ales să folosească cea mai mică nacelă posibilă.

Nacela utilizată provine de la o turbină V80 de 2 MW, primul model cu o nacelă suficient de mare pentru o casă mică. În ciuda dimensiunilor reduse, casa respectă normele în vigoare și poate fi folosită pentru locuit sau pentru vacanțe. Oricum, nacelele turbinelor mai noi sunt de obicei mult mai spațioase.

turbina-eoliana-casa-2

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇